Conform unui studiu realizat la nivel global şi făcut public de Nokia astăzi, doar 3% din populaţie reciclează telefoanele mobile, în ciuda faptului că vechile dispozitive zac neutilizate prin casă. Trei din patru persoane nici măcar nu se gândesc să recicleze dispozitivele iar aproape jumătate dintre respondenţi nu ştiau că acest lucru este posibil. Studiul a fost realizat în urma intervievării a 6500 de persoane din 13 ţări printre care Finlanda, Germania, Italia, Rusia, Suedia, Regatul Unit, Emiratele Arabe Unite, SUA, Nigeria, India, China, Indonezia şi Brazilia. Prin aceast sondaj Nokia a dorit să afle mai multe despre atitudinile şi comportamentul consumatorilor privind reciclarea şi să îi informeze pe aceştia despre existenţa programelor de preluare a produselor şi despre eforturile de a creşte procentajul de reciclare a dispozitivelor mobile neutilizate.
Markus Terho, Director of Environmental Affairs, Markets, Nokia, a declarat “Studiul demonstrează clar că, atunci când îşi încheie ciclul de viaţă, foarte puţine terminale mobile sunt reciclate. Multe persoane nici nu ştiu că aceste dispozitive mobile învechite care zac în sertare pot fi reciclate şi nu ştiu nici cum să procedeze în acest caz. Nokia depune eforturi intense pentru a uşura acest proces, oferind informaţii ample şi extinzând programul global de preluarea a dispozitivelor ieşite din uz. Markus Terho a adăugat că “Dacă toţi cei 3 miliarde de utilizatori la nivel global ar înapoia cel puţin un dispozitiv mobil, s-ar economisi 240.000 de tone de materiale neprelucrate şi s-ar reduce efectul de seră cu o cantitate a emisiilor egală cu cea generată de 4 milioane de autoturisme. Dacă suntem uniţi, acţiunile noastre individuale îmbinate pot avea un impact considerabil.”
Concluziile studiului evidenţiază faptul că, deşi în medie fiecare persoană a deţinut de-a lungul vieţii aproximativ 5 telefoane, foarte puţine dintre acestea sunt reciclate după ce nu mai sunt utilizate. Doar 3% dintre respondenţi şi-au dus vechiul telefon la reciclare. Cu toate acestea, foarte puţine dispozitive vechi – 4% – sunt aruncate la gunoi. În schimb, 44% dintre dispozitive sunt păstrate acasă, deşi nu mai sunt utilizate deloc. Alţii extind durata de utilizare a dispozitivelor alegând modalităţi diferite pentru aceasta: un sfert îl dau mai departe prietenilor sau familiei, iar 16% îşi vând vechile dispozitive, în special în pieţele emergente.
La nivel global, 74% dintre consumatori afirmă că nu se gândesc la reciclarea telefoanelor deşi aproximativ acelaşi procent, respectiv 72% sunt de părere că reciclarea are un impact major asupra mediului. Această opinie se regăseşte în rândul ţărilor participante la studiu: 88% dintre respondenţii din Indonezia nu se gândesc să recicleze dispozitivele pe care nu le mai utilizează, procentul acestora fiind de 84% în India şi 78% în Brazilia, Suedia, Germania şi Finlanda.
Potrivit acestui studiu, unul dintre motivele principale pentru care un număr atăt de scăzut de persoane îşi reciclează telefoanele mobile este faptul că aceştia nu sunt la curent cu posibilitatea reciclării. Cu toate acestea, 80% dintre materialele din care este realizat orice dispozitiv Nokia sunt reciclabile, fiind materiale valoroase care pot fi utilizate pentru a realiza produse noi precum ibrice, bănci pentru parcuri, plombe dentare sau chiar şi saxofoane şi alte instrumente muzicale. La nivel global, jumătate din cei intervievaţi nu ştiau că telefoanele mobile pot fi reciclate astfel, iar procentele cele mai scăzute de informare asupra acestui subiect s-au regăsit în India (17%) şi Indonezia (29%). Cele mai multe persoane informate cu privire la acest aspect se află în Regatul Unit (80%), în Finlanda şi Suedia (66%).
Terho a declarat că “Utilizarea celor mai bune tehnologii de reciclare reduce la zero pierderile. Orice produs Nokia poate fi reciclat în proporţie de 65% – 80%. Materialele plastice care nu pot fi reciclate sunt arse pentru a produce energie pentru procesul de reciclare, iar alte materiale sunt transformate în granule şi utilizate drept materiale de construcţie sau în construcţia de drumuri. Astfel, nimic nu mai trebuie aruncat la gunoi.”
Mulţi dintre respondenţi, chiar dacă ştiau că dispozitivele pot fi reciclate, nu au ştiut cum să procedeze pentru a le recicla. Două treimi au declarat că nu ştiau cum se pot recicla, iar 71% nu ştiau unde să le trimită spre reciclare.
Nokia este lider în industrie datorită celui mai mare număr de centre de colectare a dispozitivelor mobile neutilizate în 85 de ţări din întreaga lume. Oricine îşi poate duce dispozitivul vechi la magazinele Nokia sau la cele peste 5000 de centre de asistenţă Nokia. Pentru a afla care este cel mai apropiat centru de colectare, vă rugăm să vizitaţi www.nokia.com/werecyle
Ca urmare a studiului, Nokia dezvoltă o serie de campanii şi activităţi care să ofere mai multe informaţii pentru utilizatori privind cauzele, metodele şi locurile unde îşi pot recicla vechile dispozitive, încărcătoare şi accesorii mobile. De asemenea, compania îşi extinde programul global adăugând mai multe pubele de colectare şi promovându-le pe acestea în magazine pentru a creşte gradul de conştientizare.
{mosloadposition user10}