România s-a remarcat la nivel internaţional cu un campionat de sim racing spectaculos, Racing League România, unde au fost readuse la viaţă două modele legendare în sezonul 2020: BMW M3 DTM (E30) şi BMW M3 GT3 (E92). Unul dintre eroii acestei competiţii a fost Florin Mergea.
Performanţele lui de top în alte sporturi şi experienţa valoroasă în sim racing l-au făcut pe Florin să primească invitaţie într-o cursă a unuia din cele mai puternice campionate virtuale din lume, DTM Esport Championship.
În această toamnă, DTM, unul din campionatele de turisme cu o tradiţie foarte valoroasă, a fost prezent nu doar pe circuitele din Europa, ci şi în primul campionat oficial de sim racing. DTM Esport Championship a reunit 18 piloţi de sim racing de top, alături de şase piloţi DTM. La etapa de la Spa-Francorchamps a luat startul în premieră şi un jucător de tenis cu performanţe în ATP, românul Florin Mergea.
O carieră în tenis sub semnul reinventării
Florin are o carieră care a stat sub semnul reinventării şi transformării. În 2010, după ce primii ani ai carierei de profesionist au fost marcaţi de multe accidentări şi momente dificile, cu locul 103 ca cea mai bună clasare în clasamentul ATP, Florin renunţa la tenis. Cu sprijinul soţiei, revenea asupra deciziei şi devenea eroul unui come-back spectaculos.
După ce ajungea în 13 finale de turnee Challenger, Florin avea să câştige primul său turneu ATP în 2013, pentru ca în 2014 să câştige primul turneu ATP 500, International German Open, şi să ajungă la dublu în semifinala Roland Garros.
Un an mai târziu ajungea în semifinala turneului de dublu de la Wimbledon şi juca finala Turneului Campionilor. Una dintre cele mai importante perfomanţe ale carierei avea să fie medalia de argint obţinută la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, în echipă cu Horia Tecău.
Acum, după o nouă pauză pentru a fi alături de noul membru al familiei, Florin se pregăteşte să se reîntoarcă în tenis, în efortul de a-şi asigura participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Tenisul şi pasiunea pentru cursele de maşini
Chiar dacă viaţa şi cariera au fost dedicate tenisului, Florin a fost mereu pasionat de cursele de maşini. Ayrton Senna a fost unul din primii eroi, iar copilăria a fost marcată de simulatoare de racing pe care şi le aminteşte foarte bine: “Am crescut uitându-mă la vărul meu, Vlad, jucând Grand Prix 1 şi 2, by Geoff Crammond, pe PC, așa că aceasta a fost introducerea mea în sim racing”, povesteşte Florin.
Pentru că timpul dedicat carierei profesioniste l-a ţinut departe de pasiunea pentru maşini, Florin a găsit o evadare în sim racing: “A fi un sportiv profesionist care concurează pe cea mai înaltă scenă însemna că orice altceva decât tenisul trebuie să fie în așteptare de cele mai multe ori. Odată cu trecerea timpului am început să construiesc un simulator acasă, așa că prima mea configurație completă a fost în 2014. De atunci am adăugat câte ceva nou în fiecare an cu dorința de a fi cât mai «real» posibil, de a încerca să mă simt cât mai mult ca un pilot, chiar și din sufragerie”.
Din acest an, Florin a fost prezent în cele două campionate importante de sim racing din România: Racing League România Sezonul 5 powered by BMW și primul sezon oficial din CNDC, organizat de Federaţia Română de Automobilism Sportiv, organizate pe platforma Asetto Corsa. În paralel a realizat mai multe participări internaţionale pe platforma iRacing într-o echipă tot mai activă în competiţii: “Zecarul eSports”.
Un tenisman român în DTM
Invitaţia de a participa la o cursă DTM Esport Championship, mai ales una organizată pe un circuit de legendă ca Spa, a venit ca o confirmare a unei pasiuni pentru maşini: “BMW România este alături de mine, în diferite proiecte, de cinci ani. Sunt un fanul BMW de când am descoperit primul M3, în anii ’90, iar unul dintre piloții mei de suflet, Juan Pablo Montoya, a concurat cu BMW în Formula 1. Invitaţia de a reprezenta BMW în DTM este un vis împlinit”, povesteşte Florin.
Florin a fost repede aruncat în luptă într-o competiţie unde activează unii dintre cei mai buni piloţi şi sim raceri din lume, pe un circuit legendar. A abordat cursa metodic, aşa cum a construit cariera lui în tenis.
A fost un nou pas într-o aventură nouă, unde Florin încă o dată se reinventează: “Am avut şansa de a putea discuta cu unul din inginerii de la Raceroom, pentru a seta și a calibra volanul meu, special pentru maşina BMW pe care urma să o pilotez, altfel totul ar fi fost prea dificil, poate chiar imposibil de condus eficient. După foarte multe tururi de antrenament, am ajuns la puțin sub trei secunde faţă de primul loc pe circuitul Spa, în antrenamente. Trebuie să menționez că aveam parte de competiție de clasă mondială: aveam să mă duelez cu unii dintre cei mai buni sim raceri din lume și cu şase piloți reali din DTM, printre care Timo Glock şi Sheldon van der Linde.
Având în vedere expunerea la care urma să fiu supus, primul meu ţel a fost cel de a pilota confortabil și fără greșeli și să găsesc încet-încet zonele unde pot câștiga timp. Fiind o platformă nouă, a trebuit să muncesc mult și până la urmă am reușit să mă apropii faţă de cei mai buni timpi. Din punctul meu de vedere a fost extraodinar, considerând experienţa mea limitată. La finalul celor două curse am reușit un loc al 17-lea și un loc al 18-lea din 23 de piloți pe grila de start, un succes pentru nivelul competiţiei şi experienţa mea”.
O carieră în sim racing în viitor?
Entuziasmul cu care povesteşte despre cursele de maşini, de la primele jocuri pe calculator la set up-ul competitiv pe care l-a pregătit acum, arată clar pasiunea lui Florin pentru cursele de maşini. Cu forţa cu care şi-a reinventat cariera până acum, ne putem aştepta la orice: “În viitor, atunci când o să îmi închei cariera în tenis, îmi doresc foarte mult să fac tranziția spre sim racing profesionist. Însă până acolo este drum lung, dar pas cu pas sper să ajung unde îmi doresc. Momentan mai am multe obiective de atins în tenis şi puţin timp la dispoziţie, de accea nu reuşesc decât rar să mai particip la câte o cursă. Mi-aș dori să fac o școală de pilotaj, sa înțeleg mai bine comportamentul mașinilor reale pentru a putea evolua. Este un aspect pe care momentan îl ignor complet, bazându-mă doar pe intuiţie şi talent și mai puțin pe știință. La fel am multe de învăţat pe partea de telemetrie și de analiză a stilului de pilotaj. Odată ce încep să stăpânesc aceste capitole, performanţele mele în mediul virtual vor trece la un alt nivel.”
Hardaware pentru sim racing – echipamentele lui Florin Mergea:
Şasiu Heusinkveld din profiluri aluminiu.
Pedale Heusinkveld Ultimate.
Scaun Sparco P2000, fixat direct pe profiluri pentru înălțimea mea în poziție de condus între GT și F1.
Sistem de force feedback Leo Bodnar Sim Steering V2, varianta maximă de cuplu.
Volan formula de la Cube Controls, cu sistem dual clutch.
Trei monitoare Asus 4K, de 27″.
PC procesor i7 gen 9, 32 MB dRAM4, NIVIDIA RTX 2080TI.
Al patrulea monitor pentru Discord (pentru comunicaţii cu echipa).
Sistem audio Sony 7.1.