Editura Polirom lanseaza in aceasta saptamina o noua colectie, „Biblioteca Memoria. Jurnale, autobiografii, amintiri”, un proiect inedit ce raspunde interesului constant al cititorilor pentru memorialistica.
мBiblioteca Memoria・reuneşte jurnale, memorii şi autobiografii de ieri şi de azi, cărţi rare redate publicului după multă vreme, cărţi consacrate, care şi-au c・ştigat deja o faimă binemeritată, ori texte inedite.
Volumele seriei constituie totodată un necesar recurs la istorie, reunind portretele personalităţilor şi cronica evenimentelor din diferite epoci, pe care le redau din perspective multiple.
Astfel, „Biblioteca Memoria” promite sa readuca in atentia cititorilor literatura confesiva de cea mai buna calitate si marturiile despre o lume romaneasca in evolutie si constantele ei pe parcursul mai multor secole.
Noul proiect editorial debutează cu volumul Amintiri de la Junimea din Iaşi, semnat de George Panu, ediţie îngrijită, prefaţă şi tabel cronologic de Z. Ornea. În curînd disponibil şi ca eBook.
Scrise din pozitia de adversar politic al conservatorilor junimisti, Amintirile lui George Panu au contribuit, potrivit lui E. Lovinescu, la fixarea societatii literare in constiinta publica si l-au transformat pe autor in cel mai important memorialist al gruparii.
Tabloul spiritual al Йunimii・este reconstituit prin descrierea momentelor sale cheie ・banchete aniversare, prelegeri, primul ministeriat al lui Maiorescu, politica printre junimişti ・ dar şi prin portrete celebre ・Eminescu, Creangă, Pogor, Alecsandri sau Carp.
Aparute initial in publicatia Saptamina, marturiile lui George Panu dovedesc intuitie de gazetar experimentat si captiveaza cititorul prin farmecul relatarii si detalii mai putin cunoscute din istoria gruparii.
„Amintirile lui G. Panu se refera – strict vorbind – la numai trei ani din viata «Junimii» (1872-1875). Li s-ar putea deci reprosa ca nu sint suficient de concludente sau ca sint lacunare. Observatia ar putea fi inregistrata, daca am sta inaintea unei cronici sau a unor procese-verbale comentate. Scrierea lui Panu tine insa de o alta increngatura, in care climatul particular e acel al memoriilor, cu tot ceea ce semnifica si presupune genul. Autorul opereaza cu material si personaje reale, expunerea e directa, iar fabulatia pastreaza (pentru perioada circumscrisa) cronologia stricta a evenimentelor. Asa cum au fost (sau tocmai de aceea), voit dezlinate, repudiind organizarea metodica, deloc calofile, Amintirile lui Panu au ramas. Nu numai ca un document doldora de informatii si un tablou psihologic, de atmosfera, al ilustrei grupari, ci ca o pagina cu totul notabila a literaturii noastre memorialistice.” (Z. Ornea)
George Panu (1848-1910), jurist, memorialist, publicist, critic literar si om politic. Absolva literele la Universitatea din Iasi, iar in 1872 devine membru al „Junimii”. Ajutat de Titu Maiorescu, obtine o bursa si studiaza istoria, literele si stiintele juridice la Paris si Bruxelles. Isi ia doctoratul in drept la Bruxelles si revine in tara in 1879, profesind ca procuror, apoi ca avocat. Devine membru al Partidului National Liberal; este deputat din partea acestui partid si sef de cabinet al Ministerului de Interne. In 1887 publica celebrul pamflet antidinastic Omul periculos, care ii atrage o condamnare la doi ani de inchisoare. Se sustrage de la pedeapsa fugind in strainatate, unde va ramine un an. Se alatura Partidului Conservator, pe care il va parasi in 1901, pentru a se reapropia de liberali. Activitatea sa politica a fost dublata de o intensa activitate publicistica. A editat si a colaborat la mai multe periodice, intre care Cronica, Ziua, Convorbiri literare si Epoca. S-a remarcat de asemenea prin volumulPortrete si tipuri parlamentare (1893). In 1908 a aparut primul volum din Amintiri de la „Junimea”. George Panu a murit in 1910, anul in care pregatea pentru tipar al doilea volum al Amintirilor.