– Tonitza, Grigorescu și Pallady –
Una dintre cele mai cunoscute picturi ale Licitației de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești este opera "Fetița acrobatului" de Nicolae Tonitza (estimare: 70.000 – 120.000 euro). Realizată la mijlocul anilor ’20, perioadă recunoscută în cariera acestuia pentru unele dintre cele mai impresionante portrete de copii, opera se regăsește la confluența dintre portret și compoziție decorativă, vibrând sub o cromatică străulucitoare. Opera a făcut parte din colecția fostului Ministru de Externe, George Macovescu.
Vedeta supremă a expoziției și licitației este opera "Intimitate" de același maestru (estimare: 120.000 – 180.000 euro), a cărei valoare incotestabilă nu este data doar de principii estetice, ci și de istoria sa. Creată la sfârșitul anilor ’20, opera a fost achiziționată direct din atelierul lui Tonitza de către dr. Iosif Dona, pentru suma de 20.000 lei și a rămas, pentru mai bine de trei decenii, în colecția familiei Dona, pentru a fi apoi confiscată de statul comunist și transferată în expunerea Muzeului Național de Artă al României. Opera este clasată în categoria Tezaur a patrimoniului cultural național și a fost retrocedată colecționarilor în 2007, după un lung proces de retrocedare. O altă operă a artistului înscrisă în licitație este "Visare" (estimare: 15.000 – 22.000 euro), ce a făcut parte din colecția diplomatului român Basil Stoica, fiind de asemenea confiscată în ’77 de Muzeul Național de Artă al României, iar în 2009 restituită moștenitorilor de drept. Opera este clasată în categoria Fond a patrimoniului cultural național.
Maestrul absolut al modernizării artei românești, Nicolae Grigorescu, este prezent în licitație cu o temă iconică pentru cultura română, "Car cu boi" (estimare: 60.000 – 90.000 euro).
Cel de-al treilea dirijor al expoziției, Theodor Pallady, se alătură cu operele "Vedere spre Place Dauphine" (estimare: 40.000 – 60.000 euro) și "Rochia neagră (estimare: 35.000 – 45.000 euro). Însuși Nicolae Tonitza sublinia că "pentru neamul românesc, arta lui Theodor Pallady înseamnă cea mai înaltă coardă a sensibilităţii picturale". Cea dintâi operă este înrudită tematic cu operele “Flori la fereastră – Place Dauphine” și “La fereastră – Place Dauphine” aflate în patrimoniul Muzeului Național de Artă. De asemenea, opera a făcut parte din colecția pictorului Henri H. Catargi. Ambele opere au fost realizate în perioada petrecută la Paris și sunt reprezentative pentru creația artistului (natura statică și personajul feminin).
Expoziția poate fi vizitată până pe 18 noiembrie la Palatul Cesianu Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5, iar miercuri, 19 noiembrie, la Athénée Palace Hilton București, unde va avea loc Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești de la ora 20:00.