În luna iulie, Lavacow vine cu o surpriză pentru piața românească: o licitație dedicată posterelor și fotografiei.
Aveți ocazia să experimentați într-un mod inedit lumea sportului, a istoriei, a artei plastice, muzicii și cinematografiei, să vă reîntâlniți cu personalități de renume, evenimente de interes mondial sau produse iconice, și chiar să susțineți un festival internațional de film românesc, toate acestea într-o licitație accesibilă cu prețuri ce pornesc de la €15.
Afișele tinereții noastre nasc cele mai diverse nostalgii. De la posterul vintage ce promovează litoralul românesc turiștilor francezi, Le litoral Roumain de la Mer Noire – Le plus ensoleille du Monde (anii ’60), la deja legendarul CI-CO (poster din anii ‘70), seria de amintiri nu poate omite performanța de nota 10 a Nadiei Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976 (reprezentare de LeRoy Neiman) sau suspansul generat de Rică Răducanu pe terenul de fotbal, surprins de France-Presse în aer apărând un gol într-un meci amical cu Franța în 1974.
Marile competiții sportive sunt urmărite de întreg mapamondul, iar afișele lor, create în colaborare cu artiști celebri, au devenit obiecte vânate de colecționari. Lavacow vă propune să retrăiți emoția Jocurilor Olimpice de la Munchen din 1972 prin două afișe realizate de Peter Phillips & Allan Jones sau a celebrului turneu de tenis de la Roland Garros, privit din perspectiva originală a unor artiști renumiți pe plan internațional, precum Antonio Saura în 1997, Hervé Télémaque în 1998, Antonio Segui în 1999, Sean Scully în 2001 și Arman în 2002. Eleganța și tactica desăvârșită se împletesc în ediția de lux a posterelor create pentru competițiile de golf organizate de Lancôme și Mercedes (set de 6 postere din 1977, 1978, 1980, 1981, 1983, 1984).
Arta cinematografică ocupă un loc de cinste în această licitație: omulețul lui Gopo ne salută din afișul filmului “Quo Vadis Homo Sapiens”, în timp ce Jean Constantin, Amza Pellea și Draga Olteanu Matei ne apar în fotografii alb-negru în pielea personajelor din filmele “Septembrie”, “Nea Mărin Miliardar” și “Răscoala”. În plus, vizitatorii platformei vor întâlni afișul pentru pelicula “Vulpe Vânător”, o adaptare a romanului omonim, scris de Herta Müller, laureată a premiului Nobel pentru literatură.
Selecția include producții de reper ale noului val cinematografic românesc, precum “Moartea Domnului Lăzărescu” (poster semnat de Cristi Puiu), “După dealuri” (poster semnat de Cristian Mungiu), “Closer to the Moon” (poster semnat de Nae Caranfil), "Aferim!" (poster semnat de Ada Solomon și Radu Jude), “De ce eu?” (poster semnat de Tudor Giurgiu) sau “Comoara” (poster semnat de Corneliu Porumboiu). Aceste loturi au fost donate de către regizorii filmelor pentru a susține ediția aniversară a 10 ani a festivalului de film românesc MAKING WAVES ce are loc în fiecare an, în decembrie, la Film Society of Lincoln Center, New York.
Dintre personalitățile ce se regăsesc în licitația curentă Lavacow mai amintim pe Regele Mihai I într-o fotografie alb-negru, ipostază inedită la patinoar, Maria Tănase într-o fotografie ce taie răsuflarea, Dean Martin într-o fotografie alb-negru cu dedicație și autograf sau The Rolling Stones în posterul original al turneului American din 1972, al cărui concept a fost realizat de John Pasche. Din licitație face parte și vedeta expoziției Cold War Modern: Design 1945 din 2008 de la muzeul londonez Victoria & Albert, posterul “CCCP – USA”. Lucrarea realizată în 1968 de către celebrul artist ilustrator Roman Cieslewicz transpune cele două super-puteri, America și Rusia, și tensiunea dintre ele, în personajul de bandă desenată Superman.
Licitația Lavacow va avea loc exclusiv online luni, 27 iulie, la ora 21:00. Pentru a viziona virtual loturile, pentru a plasa oferte și pentru a participa la licitația online, vizitați www.lavacow.com.