Prima ediție a Anualei de artă și știință Neo Art Connect (NAC) organizată de galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România, curatoriată de Anca Boeriu și Andreea Sandu, se încheie depășind o bornă importantă de peste 10.000 de vizitatori din toată țara.
Neo Art Connect, desfășurat în perioada 18 mai–31 iulie 2023 a generat o serie de produse culturale remarcabile, situate la intersecția dintre artă și știință, într-un maraton cu peste 25 de expoziții, conectând 10 orașe din țară, peste 40 de spații și organizații partenere, peste 100 de artiști, creatori interdisciplinari și curatori, din generații diferite și cu practici artistice variate.
Un număr record de vizitatori au participat la conferințe și prezentări de artist, performance și spectacole create sau curatoriate special pentru această primă manifestare a rețelei naționale NAC. Premiere ale acestei ediții sunt:
- „Reconnecting the city”, proiect itinerant, prima expoziție inspirată dintr-un spectacol- aplicație „The Walks” by Rimini Protokoll (o co-producție creart/Teatrelli & Goethe Institut București);
- „București, capsulă în timp”, un poem urban sub forma unui dom imersiv;
- Un spectacol de teatru în camere de hotel, HÔTEL DES POÈMES;
- O sesiune de muzică remixată și o inedită prezentare de proiecte ale asociației Antropoloops, conduse de artistul spaniol Rubén Alonso;
- Prezentarea în premieră a costumului de pregătire de aselenizare al astronautului Adler, în cadrul unei expoziții interdisciplinare la Muzeul Naţional Tehnic “Prof. ing. Dimitrie Leonida”;
- Cea mai mare reuniune de artiști cu practica axată pe artă și știință, într-un număr record de expoziții simultane.
Printre artiștii și curatorii care au contribuit la desfășurarea primei Anuale de Artă și Știință din România sunt Anca Boeriu, Andreea Sandu, Roxana Lăpădat, Ana Negoiță, Raluca Oancea Nestor, Suzana Dan, Mihai Zgondoiu, dar și Andrei Bodnar, Andrei Cozlac, Mihai Milea, Laurian Popa, Elena Adorian, Andrei Tudor, Cristian Samfira, Elena Basso și Lucian Broscățean.
“Anuală de Artă și Știință Neo Art Connect este un proiect cultural important și unic, care a reușit de la prima ediție să conecteze inovația și creativitatea într-o platformă națională sustenabilă. NAC este totodată și o arhivă a ceea ce este relevant la confluența dintre cele două domenii. Unul dintre obiective este sprijinirea colaborării interdisciplinare, între creativii din domenii precum arhitectură, artă, performance sau multimedia, și cei din medicină, ecologie, noile tehnologii din IT sau alte domenii inovatoare, în plan național și internațional, ceea ce am reușit să demarăm. Prima ediție NAC n-ar fi avut dimensiunea și calitatea pe care toți le-au apreciat fără suportul zecilor de artiști, specialiști, creativi și fără parteneriatul important cu BRD Groupe Société Générale sau aportul celorlalți parteneri care au crezut în acest demers cultural inedit”, declară Andreea Sandu, fondator Neo Art Connect si al Galeriei Galateca.
Interesul publicului pentru expoziții a fost extrem de mare, în special în zona de public tânăr, semn că premisa de la care s-a plecat, aceea că tinerii sunt interesați de felul în care tehnologia schimbă lumea artei, este validă.
“Demersul curatorial a generat trasee, direcții, relații, toate s-au materializat în crearea unei comunități artisticeo-științifice, unul din dezideratele noastre și obiectivele proiectului, cu perspectiva continuării și extinderii, a descoperirii de noi conexiuni și prezențe naționale și internaționale pentru Neo ArtConect 2024”, spune Anca Boeriu, curator și membru al boardului NAC.
Obiectiv atins: colaborare interdisciplinară și între generații de creatori
Pentru a încuraja colaborarea dintre tinerii artiști și pasionații de tehnologie, o componentă importantă din Neo Art Connect au fost bursele oferite pentru tineri între 20 și 30 de ani. Cei 5 câștigători au beneficiat într-o perioadă de 6 luni de îndrumare în producția lucrărilor, sesiuni de mentorat, promovare și organizarea unor expoziții special gândite pentru ei.
Evenimentele NAC au inclus peste 50 de tineri artiști din orașe precum București, Cluj, Timișoara, Arad, Oradea, Sibiu, Iași sau Brașov, astfel încât platforma anualei a început implementarea unui mecanism sustenabil de susținere a tinerei generații atât din punct de vedere financiar cât și ca modalitate de interacțiune cu profesioniști multidisciplinari și cu publicul larg.
“Cultivarea sinergiei dintre artă și știință deschide posibilități nelimitate pentru evoluție. La BRD îmbrățișăm puterea transformatoare a acestui tip de proiecte, care unesc inovația și creativitatea pentru a inspira descoperiri profunde și a contura un viitor mai luminos pentru fiecare în parte, și toți împreună”, a afirmat Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Société Générale.
NAC a reușit cu fiecare proiect, să reconecteze lumea artei românești contemporane la generația tânără și a generat noi colaborări în cadrul noii rețele.
Încurajați de răspunsul publicului local, echipa NAC 2023 a dezvoltat alături de Goethe Insitut și Institutul Cervantes o componentă internațională a Anualei, care a adus expunere internațională artiștilor locali. În plus, vizitatorii au descoperit artiști și creatori internaționali precum Ruben Alonso.
Spațiile partenere din cele 10 orașe au fost în București: Arcub, ATELIER 030202, Combinatul Fondului Plastic, creart, Galateca, Ghica House, Goethe Institut, Hotel Caro, Institutul Cervantes, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Rezidența9, iar în țară, Arad, Galeria Alfa și Atelierele UAPR, Brașov, Centrul Cultural Apollonia, Cluj, Galeria Casa Matei, Constanța, Muzeul de Artă Constanța, Iași, PALATUL BRAUNSTEIN, Sibiu No!Hai, Ambasada Creativă, Oradea, Biblioteca Universității, Râmnicu Vâlcea, GALERIA PASAJ 2 Cozia, Timișoara, Galeria PARK.
Detalii pe www.neoartconnect.ro.
Susținut de BRD Groupe Societe Generale, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Wet Saltzer.
Neo Art Connect este un proiect Plăcut de Radio Guerilla
Parteneri media: Radio România Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, feeder.ro, Aici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro, Art Inquiry.