in randul tinerilor conducatori auto
Tinerii din “Generaţia Y” îşi exprimă nemulţumirea când sunt la volan, adresând cuvinte jignitoare celorlalţi conducători auto şi accelerând când alţii încearcă să-i depăşească.
Tinerii conducători auto din ziua de azi au un nivel ridicat de anxietate, care îi determină să aibă un comportament agresiv în trafic. Criza economică, rata crescută a şomajului în rândul tinerilor şi problemele de la nivel global, cum sunt terorismul şi schimbarea climei au determinat o generaţie care are atât probleme de anxietate, cât şi de agresivitate. Aceste realităţi completează rezultatele ultimului studiu realizat de Goodyear.
Studiul, care a investigat comportamentul a 6.400 de tineri conducători auto cu vârste sub 25 de ani din 16 pieţe (15 ţări europene şi Africa de Sud), a fost conceput pentru a înţelege cum gândeşte un şofer începător şi pentru a oferi câteva aspecte interesate în ceea ce priveşte comportamentul tinerilor conducători auto în trafic.
Într-o lume cu multe probleme de anxietate, studiul realizat de Goodyear a constatat faptul că aceste probleme nu sunt legate doar de dificultăţile din lumea exterioară, ci şi de condusul auto în traficul de zi cu zi. Anxietatea este determinată de nucleul amigdalian al creierului, care ajută la reglarea hormonilor şi emoţiilor, inclusiv la stăpânirea fricii. Ca parte a angajamentului său de a aborda şi de a înţelege siguranţa în trafic, al treilea studiu anual privind siguranţa rutieră realizat de Goodyear a urmărit comportamentul tinerilor conducători auto în trafic.
„Pentru a înţelege cu adevărat comportamentul şoferilor tineri, am conceput un studiu specific care a cercetat o gamă largă de factori, de la pregătirea conducătorului auto prin intermediul preocupărilor comune”, a declarat Directorul de Comunicare Corporativă de la Goodyear EMEA, Jens Völmicke. „Studiul arată faptul că anxietatea şi grijile sunt principalele problemele în rândul tinerilor conducători auto.”
Furie extremă în trafic în rândul tinerilor europeni
Studiul a analizat o serie de stereotipuri referitoare la caracteristicile naţionale. Suedezii, care în studiul de anul trecut au fost clasaţi pe locul al doilea în ceea ce priveşte cei mai precauţi conducători auto de către ceilalţi europeni, se află acum pe primul loc pe lista privind tinerii şoferi agresivi cu 83% şanse de a adresa injurii celorlalţi participanţi la trafic şi cu 28% şanse de a face gesturi obscene. Tinerii conducători auto din Turcia, Spania şi Italia sunt printre cei mai puţin predispuşi să adrese injurii celorlalţi şoferi din trafic (46%,56% şi respectiv 58%).
Şoferii francezi, din contră, arată atât o agresiune verbală, cât şi una fizică, fiind cu 78% mai predispuşi la a adresa injurii celorlalţi, în fiecare secundă (53%) chiar frânând cu un anumit scop atunci când o maşină se opreşte în spatele lor prea aproape şi unul din trei (33%) făcând gesturi obscene. Tinerii din Rusia şi din Africa de Sud sunt aproape tot la fel de furioşi, procentul fiind de 63%, doi din trei mărturisind că trec de pe o bandă pe alta în trafic aglomerat pentru a economisi timp (în comparaţie cu media europeană de doar 28%).
Înţelegând nevoia de a atenua acest comportament agresiv în trafic, producătorul de anvelope Goodyear va continua parteneriatul cu Asociaţia Europeană a Şcolilor Auto, pentru a oferi tinerilor mai multă pregătire cu privire la conducerea autovehiculului în condiţii de siguranţă şi în mod responsabil, şi preocuparea pentru întreţinerea maşinii şi a anvelopelor.
„Instructorii noştri auto din 24 de ţări văd în fiecare zi că tinerii şoferi au o mare problemă privind anxietatea în viaţa lor la un moment dat şi acest lucru se reflectă în comportamentul lor din trafic”, a declarat Gerhard von Bressensdorf, Preşedintele Asociaţiei Europene a Şcolilor Auto. „Oamenii au nevoie să-şi lase problemele cotidiene acasă dacă vor să conducă responsabil şi în condiţii de siguranţă şi urmărim să-i înzestrăm cu abilităţi şi tehnici de care au nevoie pentru a face acest lucru.”
Bărbaţii sunt mai agresivi în trafic decât femeile – nu ne surprinde!
Stereotipurile de gen sunt încă prezente şi bune în trafic. Studiul a arătat că bărbaţii sunt mai agresivi decât femeile şi mai înclinaţi să manifeste un comportament periculos, cum ar fi depăşirea a mai mult de un vehicul la un moment dat pe o şosea cu două benzi (58% bărbaţi faţă de 42% femei); accelerând intenţionat atunci când cineva încearcă să-i depăşească (25% faţă de 19%); urmărind o maşină îndeaproape şi apoi orbindu-i pe ceilalţi şoferi cu farurile pentru a fi lăsaţi să treacă (22% faţă de 12%).
Rezultat interesant: tinerii conducători auto care trăiesc pe cont propriu sunt mult mai agresivi decât cei care locuiesc cu părinţii. Ei sunt probabil mai predispuşi la a vorbi urât (73% faţă de 63%), la a face gesturi obscene (31% faţă de 25%) şi la a depăşi mai mult de două maşini pe o şosea cu două benzi (49% faţă de 39%). Acest lucru poate fi cumva explicat prin faptul că aceştia, stând acasă, beneficiază de sfaturile şi încurajarea părinţilor, în timp ce tinerii care trăiesc pe cont propriu s-ar putea simţi mai vulnerabili şi neliniştiţi la contactul cu lumea exterioară.
Manifestarea unei atitudini curajoase, dar marcată de nesiguranţă
Agresiunea din trafic pare să ascundă un sentiment profund înrădăcinat de anxietate în rândul tinerilor conducători auto – în special faţă de factorii externi pe care nu îi pot controla. 64% dintre conducătorii auto începători se tem în trafic de conducătorii auto care au consumat alcool, în timp ce 63% se tem de a nu fi loviţi de o altă maşină şi 58% sunt îngroziţi de a nu rămâne în pană. Dar, dincolo de acest lucru, tinerii sunt, de asemenea, îngrijoraţi de problemele serioase de la nivel mondial. Poate că era de aşteptat ca şomajul şi criza economică să se situeze pe primele locuri cu 61% şi respectiv cu 43%, să fie probleme referitoare la mediu şi terorismul global, mai puţin decât o altă îngrijorare imediată cu 27% şi respectiv 20%. În climatul actual nesigur, aproape un sfert din cei menţionaţi au afirmat că obţinerea unui loc de muncă este prioritatea numărul unu în viitorul apropiat, în timp ce 21,5% au susţinut că terminarea studiilor a fost principalul lor obiectiv.
Acei tineri care trăiesc în ţările care se confruntă în special cu situaţii materiale dificile par a fi cei mai îngrijoraţi. Spania este alarmată cel mai mult de conducătorii auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, cu 81%, Italia nu cu mult în urmă, 73%, şi, de asemenea, teama de a nu fi lovit de o altă maşină, care este în primele locuri ale sondajului. Ţările care sunt cel mai puţin îngrijorate de aceste lucruri – de la a nu fi lovit de o maşină până la a nu le ceda frânele – sunt Olanda, Suedia şi Danemarca, ţări care au trecut cu mult mai bine peste crizele economice. Sud-africanii au un nivel mai ridicat de anxietate în ceea ce priveşte majoritatea problemelor, şi în special, provocarea unui accident într-un cartier rău-famat al oraşului sau faptul de a li se fura maşina – acest lucru arată o rată mai mare a criminalităţii şi o situaţie socială mult mai dificilă în Africa de Sud.