Pentru drumeții ambițioase și sigure, Asociația Montană Carpați (AMC) montează, în timp ce citești, un nou refugiu în creasta Făgărașului, în vecinătatea vârfului Negoiu. Ne aflăm la peste 2.000 metri, într-una dintre cele mai expuse zone din masivul prin care te poți plimba preț de 80 de kilometri fără să cobori la oraș.
30 de voluntari sunt de câteva zile în creastă ca să monteze pereții și acoperișul refugiului – structură care a fost transportată în mai multe ture, cu un elicopter privat de la Dunca Expediții. Urmează ca până la finalul lunii iulie să fie acoperit totul cu tablă, ce care va deveni armura refugiului. Abia după acest ultim pas, în august, refugiul va putea fi folosit în siguranță de către montaniarzi.
Refugiul Scara va fi amplasat pe locul vechiului refugiu, în Șaua Scării, la 2.146 metri altitudine, în vecinătatea Vârfului Negoiu (2.535 metri) și a Custurii Sărății, unul dintre cele mai expuse și dificile segmente din Munții Făgăraș.
Proiectul este rezultatul muncii de peste doi ani a unei echipe în care s-au suprapus roluri de arhitecți, ingineri, montaniarzi. Dacă în vara și toamna lui 2021 ei urcau în Șaua Scării ca să elibereze platforma metalică a refugiului dezafectat și să sape, apoi să amplaseze platforma pe care urma să stea noul refugiu, iată că a sosit momentul: acesta va avea o suprafață de 36 mp, va fi delimitat de două zone funcționale – un vestibul și un spațiu comun cu loc de luat masa și dormit –, și va adăposti confortabil 15-18 persoane, dar poate depăși această capacitate când situația o va impune.
De ce contează refugiul Scara? În munții noștri, refugiile sunt mici construcții din piatră, lemn sau tablă și sunt amplasate, de cele mai multe ori, de echipele Salvamont în colaborare cu diferite ONG-uri, pe crestele munților sau la granițele dintre păduri și golul alpin. Totul pentru siguranța montaniarzilor care ajung la ele pe vreme nefavorabilă, noaptea, accidentați sau rătăciți. Nu sunt închise cu cheia și sunt marcate pe hărțile specifice. Însă refugiile din Carpații noștri – implicit cele din Făgăraș – sunt insuficiente și încep să se degradeze.
Reconstruim refugiul Scara într-un punct de cotitură în infrastructura montană: De-a lungul deceniilor, unele au fost luate de vijelii sau îndoite sub avalanșe, umplute cu deșeuri, transformate în stâne sau vandalizate. Vechiul refugiu Scara, spre exemplu, a fost distrus complet în 2018 de fenomene meteo extreme. Avem nevoie și de educație montană, dar și de refugii mai trainice.
„Încă din faza de concept ne-am pus problema vandalismului, pe care am conturat-o și tot confruntat-o”, spune Anca Loghin, arhitectă în proiectul Scara. „De aceea am ales ca fereastra să fie la înălțime și să nu ajungi la ea cu ușurință. Un alt detaliu este alegerea finisajului pardoselii din grătar metalic, pentru a preveni degradarea acesteia de la utilizarea colțarilor, sau placările interioare cu plăci compacte rezistente la umezeală.”
Despre Scara credem că poate deveni un model și un nou standard de cum putem și cum am avea nevoie să clădim refugii în zonele critice din munții noștri, pentru mai puține accidentări. Echipa arhitecților a acordat importanță sporită ventilației, straturilor materialelor și finisajelor interioare, iluminatului natural, autonomiei și panourilor fotovoltaice. Refugiul a fost proiectat pentru specificul zonei, în funcție de datele de la stațiile meteo vecine și de la echipele Salvamont, dar și în funcție de direcția vântului sau de stratul de zăpadă. Forma actuală este inspirată din tenta unui cort montan, cu o bază solidă și colțuri bine ancorate în pământ.
Totodată, el va ușura munca salvatorilor montani, devenind o bază intermediară în care se pot opri în acțiunile urgente. „Existența unui refugiu în Șaua Scara și-a dovedit utilitatea bănuită de noi, de-a lungul a peste 30 de ani de existență”, spune șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu. „Au existat numeroase cazuri în care turiștii, surprinși de vreme foarte rea, din lipsa de informare – sau în contextul instabilităților din teren cauzate de schimbările climatice –, s-au adapostit in refugiu și au putut să-și continue drumul după acest episod.”
Din păcate, există și riscul ca montaniarzii care chiar au nevoie să se adăpostească în refugii să rămână fără loc, din cauza grupurilor care din ce în ce mai des își planifică opriri în ele, ca la o cabană turistică. Așa că, și după ce Scara va fi finalizat, „turistul trebuie să aibă mereu cortul în rucsac, să se adăpostească în refugiu doar dacă este cazul”, a subliniat șeful Salvamont Argeș.
Nu am fi vorbit astăzi despre refugiu dacă nu ar fi fost partenerii noștri care s-au ridicat, în tot acest timp, la înălțimea proiectului. Asociația Montană Carpați, care din 2008 îmbunătățește infrastructura montană, alături de Consiliul Județean Argeș și Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Argeș mulțumește:
Metigla, producătorul de sisteme complete pentru acoperiș și hale metalice, preocupat întotdeauna de diversificarea gamei de produse, care ne-a asigurat tabla și panourile fotovoltaice necesare pentru Scara.
Ergio Wooden Constructions, un jucător ce de 30 de ani îmbină eficiența și excelența pe piața construcțiilor din lemn, care ne-a susținut în suprastructura refugiului. „Întrucât Ergio Wooden Constructions înseamnă prelucrarea lemnului și aducerea sa înapoi în natură sub formă de artă”, spun membrii echipei Ergio, „refugiul Scara ne-a oferit oportunitatea de a contribui la infrastructura montană și de a colabora cu o echipă uimitoare, alături de care am adus la viață un proiect îndrăzneț și plin de provocări”.
Fundația Conservation Carpathia și-a definit ca misiune principală transformarea Munților Făgăraș în cel mai mare parc național din România. Între timp, ne-a susținut cu transportul refugiului sus, pe crestele răcoroase. „Protejăm ceea ce iubim atât de mult, natura sălbatică a Munților Făgăraș, însă ne dorim ca oamenii să vină pe munte pentru a se reconecta cu natura acestor munți atât de speciali prin drumeții sigure”, au declarat Christoph și Barbara Promberger, directori executivi ai Fundației Conservation Carpathia. „Suntem alături de Asociația Montană Carpați și Salvamont Argeș în procesul de refacere a refugiilor din Munții Făgăraș, și-i susținem cu transportul aerian al acestora. Ne propunem să realizăm împreună cel puțin un refugiu pe an și să contribuim, astfel, la dezvoltarea infrastructurii viitorului Parc Național Munții Făgăraș.”
Le mulțumim și celorlalți parteneri care ne-au susținut de-a lungul proiectului, financiar, cu materiale sau consultanță spre implementare: Mectrade Service SRL (constructor platformă), Solartech Fotovoltaice (echipamente electrice), Ardealul cu Fainoșag (alimente), Nootka (echipament camping), Hermes Energy International și CEL.ro (sponsori), Nvent (constructor priciuri și portal), KPU (montaj tablă), Nadig Comănești (montare suprastructură), Empatic Architecture (conceptul refugiului), URenditi SRL (uși, membrană și coordonare tehnică în proiect), ATB International Cargo (depozitarea refugiului peste iarnă), A C U M Făgăraș Rocks! (partener local montaj și ajutor depozitare), Free Miorița (colaborator).
„După ce vechiul refugiu din Șaua Scării a căzut în toamna anului 2018, era necesar ca acesta să fie înlocuit cât de repede posibil, iar noi, la AMC, ne-am asumat încă de pe atunci refacerea acestuia”, spune unul dintre coordonatorii proiectului, Andrei Pahomi. „Procesul a fost mai lung și mai anevoios decât ne așteptam, dar cu toate acestea sunt extrem de mândru de echipa care a făcut acest proiect posibil.”