s-a deschis cu primele donaţii !
În urmă cu exact un an, Cord Blood Center Ro şi Fundaţia Eurocord România anunţau înfiinţarea, la Cluj-Napoca, a primei bănci private de celule stem din România şi promiteau inaugurarea, la scurt timp, a unei bănci care să gestioneze un registru public de sânge placentar. Clujul este, începând cu luna iulie 2008, primul oraş din România care beneficiază de o bancă privată de sânge placentar. Preocupată de domeniul social şi implicată în acţiuni de responsabilitate civică, Fundaţia Eurocord România a lansat la sfârşitul lunii septembrie prima bancă publică de sânge placentar din România la care au acces în mod gratuit toţi cetăţenii români.
Acestea reprezintă două proiecte de anvergură naţională care s-au dezvoltat şi finalizat la termenul propus.
Ce este o bancă publică de sânge placentar ?
Atunci când o persoană bolnavă are nevoie de un transplant, poate apela în mod gratuit la un donator aflat în baza de date a băncii. Dacă testul compatibilităţii este trecut, bolnavul are acces la grefa de transplant aflată în proprietatea băncii.
În Europa, sângele placentar este stocat în sistem de bancă privată (private/ familly banking) şi bancă publică (public banking). Cei care apelează la banca privată au posibilitatea de a-şi păstra, contra cost, unităţile de sânge colectate doar pentru copilul lor sau pentru o rudă apropiată. Acest serviciu medical este oferit în prezent de Cord Blood Center Ro.
Spre deosebire de recoltarea pentru uzul propriu (familial) al sângelui placentar, donarea în vederea banking-ului public va putea fi efectuată exclusiv în unităţile medicale care fac parte din proiectul “banking public de sânge placentar” şi doar în baza criteriilor generale de includere şi excludere.
Singurul lucru care ar pune probleme existenţei şi susţinerii unei bănci publice este mentalitatea încă uşor retrogradă privind actul “donaţiei”. Şi pentru ca o bancă publică să poată fi declarată funcţională, este nevoie de cel puţin 3 000 de unităţi de sânge placentar.
În cazul donării sângelui placentar lucrurile ar trebui sa fie mai simple, deoarece mămica are trei alternative din care va putea alege, în mod raţional: (1) de a păstra unităţile de sânge placentar şi de a plăti pentru asta, (2) de a dona sângele, neavând nimic de pierdut şi (3) de a refuza donarea, situaţie în care totul se aruncă împreună cu placenta.
Neexistând niciun risc sau un dezavantaj legat de procedură, orice persoană raţională va exclude a treia variantă şi va alege între cele două. Dacă i se explică toate opţiunile, în mod logic şi normal femeia va alege să acorde o şansă în plus propriului copil sau o alternativă nesperată pentru o altă mamă.
Avantajele unei bănci publice:
– în prezent, aceste bănci există doar în străinătate, iar lupta cu boala este una contra-cronometru;
– accesul la grefa de transplant este gratuit;
– spre deosebire de banca de măduvă osoasă, banca de sânge placentar stochează probe la care accesul este imediat. În primul caz, există doar liste de aşteptare şi potenţiali donatori.
Proiectul înfiinţării primei bănci publice de sânge placentar a putut fi finalizat şi datorită campaniei de redirecţionare a celor 2% din impozitul pe venit, campanie iniţiată de către Fundaţia Eurocord România.
{mosloadposition user10}