Luna martie a anului 2015 aduce o schimbare importantã în conducerea grupului Artmark, platformã privatã de promovare culturalã formatã actualmente din 7 entitãți – dintre care cele mai cunoscute sunt casa de licitații Artmark, Centrul Cultural ArtSociety, Institutul Artmark de Management al Artei, casa de licitații online Lavacow, destinatã marketãrii artei contemporane românești și est-europene și Artmark Historical Estate, specializatã în recuperarea și promovarea monumentelor istorice.
Dupã aproape 6 ani de rezultate remarcabile în dezvoltarea pieței românești de artã și în consolidarea grupului Artmark (culminând cu premierea în 2012 de cãtre Business Review drept “Antreprenorul român al anului 2012” sau cu includerea în 2014 de cãtre Tefaf Art Market Report între cele mai semnificative case de artã din Europa), Manuela Plãpcianu se retrage din funcția de CEO și Președinte Artmark, pentru a se dedica antreprenoriatului social în domeniul educației. Totodatã, Manuela Plãpcianu (Top Forbes 50 cele mai influente femei din România în 2015) rãmâne alãturi de echipa Artmark ca acționar și membru al Consiliului Executiv Artmark.
Funcția de CEO Artmark va fi preluatã de Alexandru Bâldea, acționarul majoritar al grupului Artmark. Noul Președinte al grupului Artmark este, începând din 20 martie, Horia-Roman Patapievici, scriitor, filozof și manager cultural, fost Președinte al Institutului Cultural Român (2005-2012), Vicepreședinte (2008-2010) și Președinte (2010-2011) al EUNIC (European Union National Institutes for Culture).
Principalul mandat al noului Președinte este coordonarea internaționalizãrii operațiunilor grupului, incluzând promovarea în spațiul european nu doar a artei contemporane românești, dar și a valorilor patrimoniului cultural național, precum și, nu în ultimul rând, continuarea demersurilor de profesionalizare și accesibilizare a pieței românești de artã.
Consiliul de Excelențã al grupului Artmark, ce supravegheazã și gireazã politicile întregii platforme culturale Artmark, cuprinde ilustre personalitãți culturale sau publice românești, ce și-au asumat misiunea de a se implica în creșterea vizibilitãții culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societãții românești, printre care Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu, Prințesa Marina Sturdza, artistul Ioan Sbârciu, Președinte al Senatului Universitãții de Artã Cluj, Catrinel Pleșu, ex-director Centrul Național al Cãrții, Angela Baillou, directorul reginal Christie’s pentru Europa Centralã și de Est etc.