„Cele mai scumpe lucruri la Paris sunt diversele… Mii şi mii de diverse, mereu altele, mereu proaspete, mereu mai scumpe… Parisul fără diverse, tată, este ca Bucureştiul nostru fără mititei…” (personajul Puiu în „Sosesc diseară” de Tudor Muşatescu)
TVR 2 difuzează luni, 26 mai, de la ora 19.30, musicalul „Sosesc de la Paris” (premiera tv: 1991), realizat de regizorul Cornel Popa după piesa lui Tudor Muşatescu, „Sosesc diseară”, una dintre zecile de comedii ale lui Tudor Muşatescu, scrisă în 1931, cu un an înainte de celebra „Titanic vals”.
Carmen Stănescu, Marian Hudac, Mihai Fotino, George Mihăiţă, Oana Ioachim, George Ulmeni sunt cei care au dat viaţă personajelor imaginate de Tudor Muşatescu şi aduse în scenă de Cornel Popa, într-una dintre montările memorabile păstrate în Arhiva de Aur a Televiziunii Române.
Personajul principal al comediei este Puiu, un tânăr student în drept la Sorbona, care se întoarce de la Paris în oraşul natal pentru a-i cere tatălui său 500.000 de lei pentru… „diverse”. „Cele mai scumpe lucruri la Paris sunt diversele… Mii şi mii de diverse, mereu altele, mereu proaspete, mereu mai scumpe… Parisul fără diverse, tată, este ca Bucureştiul nostru fără mititei…”, spune Puiu în încercarea de a obţine banii. Tatăl lui, Olimpiu, priceput în tainele oratoriei, „preşedinte la toate ligile şi societăţile” înfiinţate de el însuşi, cu o „reputaţiune de om cu scaun la cap”, refuză să-i finanţeze lui Puiu… investiţia.
Alături de ei, intră în jocul conflictelor comice Adelaida – verişoara lui Olimpiu, „o domnişoară de circa 50 de ani”, Anişoara – nepoata lui Olimpiu, o tânără „cuminte, cu inima corectă ca un as de cupă şi dulce ca o bucăţică de candel roz”, mama Zinca – doica lui Puiu, „o băbuşcă sprintenă ca o veveriţă şi autohtonă ca o mămăligă” şi Sache – un prieten vechi, de încredere, al lui Olimpiu.
Cornel Popa şi-a început activitatea în Televiziunea Română în anul 1959, la redacţia emisiunilor pentru copii, în cadrul căreia a semnat regia a peste 200 de emisiuni; a realizat primul şi unicul spectacol-feerie pe gheaţă din România şi a creat seria „Să desenăm cu actorul Iurie Darie”.
Tot el propune şi realizează primul serial de televiziune din România (1962-1965) – „Aventurile echipajului Val Vârtej”, primul film artistic al TVR – „Val Vârtej la Mamaia”, precum şi prima emisiune de tineret a Televiziunii Române – „Clubul Tinereţii” (1964, prezentatori: Mariana Mihuţ, Valentin Plătăreanu, Florian Pittiş) şi primele clipuri publicitare la TVR (emisiune pilot – 1970).
Printre piesele de teatru tv care-i poartă semnătura regizorală se numără: „O comoară de băiat” de E. Rîjov şi V. Vocikova (1962, cu Rodica Tapalagă, Marieta Rareş, Dem Rădulescu, Nineta Gusti, Matei Alexandru), „Vanina Vanini” de Stendhal (remake, 1967, cu Ştefan Iordache, Irina Petrescu, Fory Etterle), „Un pumn de caise” de Eugen Barbu (1970 – scenariu: Dinu Săraru, Cornel Popa, cu Octavian Cotescu, Emanoil Petruţ, Andreea Raicu), „Alcesta” de Euripide (1971, cu Gheorghe Dinică, Gheorghe Cozorici, Eva Pătrăşcanu, Florin Piersic, Constantin Rauţchi), „Mult zgomot pentru nimic” de William Shakespeare (1974, cu Irina Petrescu, Peter Paulhoffer, Mariela Petrescu, Tamara Creţulescu şi alţii), „Doctor fără voie” de Moliere (1975, cu Amza Pellea, Ion Lucian, Ileana Stana Ionescu, Mihai Fotino, Tamara Buciuceanu, Anca Pandrea, Mihai Mălaimare şi alţii).
SOSESC DE LA PARIS
Musical realizat după piesa lui Tudor Muşatescu „Sosesc diseară”
Interpretează: Carmen Stănescu, Marian Hudac, Mihai Fotino, George Mihăiţă, Oana Ioachim, George Ulmeni
Adaptarea şi regia artistică TV: Cornel Popa
Regia de studio: Sanda Bejan
Redactor: Mihaela Burda
Asistenţa tehnică: ing. Cătălin Jifcu
Sunetul: Dan Banu
Regia de montaj: Marga Niţă
Scenografia: Gheorghe Constantin
Costume: Cristina Popescu
Operator şef: George Grigorescu
Muzica: Valenţiu Grigorescu
Coregrafia: Mariana Grigorescu
Difuzare: luni, 26 mai, de la ora 19.30, la TVR 2