Europenii doresc ca guvernele să ia măsuri drastice în privinţa schimbărilor climatice
Europenii şi oamenii din întreaga lume au făcut o declaraţie clară: Guvernele ar trebui să ia măsuri pentru a combate schimbările climatice şi, în special, în vederea reducerii nivelurilor emisiilor de CO2. Cetăţeni din întreaga Europă au scris mesaje pe site-ul web www.fightclimatechange.eu, ca răspuns la întrebarea: „Ce ar trebui să facă guvernele pentru a combate schimbările climatice?” În data de 5 decembrie, 27 dintre aceste mesaje vor fi transmise delegaţiei UE care va reprezenta Comisia Europeană la Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, ce se va desfăşura la Copenhaga în perioada 7 – 18 decembrie.
Mesajele vor fi prezentate de către regizorul şi prezentatorul belgian Nic Balthazar, într-un tren denumit „Climate Express” – „Expresul pentru mediu” (www.traintocopenhagen.org). Trenul va pleca din gara Midi din Bruxelles în data de 5 decembrie, la ora 09:11, transportând la Copenhaga o delegaţie de rang înalt din partea UE şi reprezentanţi ai organizaţiilor de mediu. Balthazar este celebru pentru angajamentul lui în lupta împotriva schimbărilor climatice, în special pentru activitatea lui în cadrul campaniei „The Big Ask”. El afirmă: „Eforturile pe care politicienii doresc să le depună în prezent sunt insuficiente. Copenhaga reprezintă oportunitatea de a aduce o contribuţie în privinţa schimbărilor climatice. Eşecul nu reprezintă o opţiune!”
Declaraţia lui Balthazar şi cele ale altor şapte ambasadori marcanţi ai campaniei, cum sunt actorii danezi Mads Mikkelsen şi Connie Nielsen, actriţa germană Christiane Paul şi fosta jucătoare bulgară de tenis Magdalena Maleeva, vor fi puse în evidenţă în tren. Mesajele lor sunt în concordanţă cu cele ale altor peste 1000 de europeni care au publicat declaraţii pe site-ul web. Printre ideile prezentate, pe lângă reducerea emisiilor de CO2, se numără şi „plantarea mai multor copaci”, „încurajarea reciclării”, „reducerea dependenţei de petrol şi gaze” şi „finanţarea furnizorilor de energie regenerabilă”. S-au adresat numeroase apeluri constructorilor de maşini să producă vehicule cu un consum redus de carburant şi care să genereze mai puţine emisii. Mulţi au fost îngrijoraţi că generaţiile viitoare nu vor beneficia de aceleaşi opţiuni ca noi.
Climate Express reprezintă o ocazie unică, iar trenul se va opri în Cologne, Hamburg şi Copenhaga. Programul pe durata călătoriei cuprinde dezbateri în grup, muzică live şi întruniri neoficiale, precum şi ceremonia de transmitere a mesajelor privind schimbările climatice.
Această campanie a Comisiei Europene are scopul de a atrage atenţia publicului cu privire la importanţa acţiunilor individuale în protejarea mediului, precum şi de a spori presiunea asupra guvernelor naţionale astfel încât acestea să întreprindă acţiuni ferme pentru reducerea emisiilor de CO2, prin adoptarea unui acord ambiţios la Copenhaga. Obiectivul UE este de a reduce emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial cu până la 30 de procente, cu condiţia ca celelalte părţi să-şi asume angajamente similare.
Jurnaliştii sunt invitaţi în călătoria cu acest tren.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}