Dati viață ideilor dumneavoastră cu #coding
Cea de a doua ediție a Săptămânii UE a programării va avea loc în perioada 11-17 octombrie 2014.
Milioane de copii, părinți, cadre didactice, antreprenori și factori de decizie se vor reuni pentru a participa la evenimente de masă, precum și la ore de curs pentru a dobândi competențe în materie de programare și în domenii conexe.
Scopul acestei inițiative este de a face mai vizibilă programarea, de a demistifica competențele legate de ea și de a reuni persoanele motivate, pentru a învăța.
Pentru mai multe detalii și pentru a găsi evenimentul cel mai apropiat de dumneavoastră, accesați pagina de internet //codeweek.eu/.
Săptămâna UE a programării este o inițiativă concretă, propusă de tinerii consilieri ai doamnei comisar Neelie Kroes, care s-a bucurat de sprijin din partea unor mișcări din domeniul programării și educației precum CoderDojo și RailsGirls, precum și din partea unor companii importante din domeniul informaticii și al tehnologiei, toate aducându-și aportul la familiarizarea a milioane de copii cu aspectele legate de programare, de exemplu prin oferirea unor sesiuni de inițiere în programare, prin dezvoltarea unor module de învățare și printr-o contribuție la instruirea cadrelor didactice. Companii precum Rovio (Angry Birds), Microsoft, Google, Telefonica, Liberty Global și Facebook sprijină Săptămâna UE a programării, multe dintre acestea ca parte a angajamentului lor față de Marea coaliție pentru locuri de muncă în sectorul digital.
Neelie Kroes, vicepreședintă a Comisiei Europene, a declarat: „În ziua de azi, viețile noastre sunt digitale, prin urmare mai ales generațiile mai tinere au nevoie de competențe digitale precum programarea. În viitorul apropiat, aceasta va fi esențială pentru a avea locuri de muncă bune și pentru a demara o activitate economică.”
Alja Isakovic, din Slovenia, care se numără printre organizatorii Săptămânii UE a programării, a afirmat: „Tehnologia are un rol important în viața noastră și nu ar trebui să lăsăm o minoritate să decidă în ce scop și în ce mod o folosim. Putem cu toții să facem mai mult decât a partaja și a indica că ceva <
Cum puteți participa la Săptămâna UE a programării?
-
Copiii, adolescenții și adulții pot participa la evenimente privind programarea.
-
Cei care desfășoară activități de programare pot organiza ateliere în școlile locale, în diverse spații sau centre ale comunității.
-
Cadrele didactice care desfășoară activități de programare pot preda noțiuni legate de programare, pot împărtăși altora planurile lor de lecții și pot organiza ateliere pentru colegii lor.
-
Cadrele didactice care nu desfășoară activități de programare pot organiza seminare sau îi pot invita pe părinți ori pe elevi să își predea unii altora noțiuni legate de programare.
-
Părinții își pot încuraja copiii să participe la un atelier de programare.
-
Întreprinderile și organizațiile nonprofit pot găzdui ateliere de programare, pot să își pună la dispoziție personalul lor ca instructori în activități de „reinstruire”, pot organiza pentru elevi concursuri amuzante legate de programare sau pot sponsoriza evenimente privind programarea.
-
Toți cei care participă la o activitate privind programarea ne pot împărtăși experiența trăită și îi pot inspira pe alții!
De ce este importantă programarea?
Codurile stau la baza fiecărei interacțiuni dintre oameni și calculatoare, fără nicio excepție, indiferent dacă creați o aplicație web, urmați o rută indicată de GPS atunci când conduceți sau doriți să revoluționați interacțiunile sociale. Programarea este omniprezentă și este fundamentală pentru a putea înțelege lumea noastră, care este hiper-conectată.
În plus, în viitorul foarte apropiat, pentru multe locuri de muncă vor fi necesare, de asemenea, competențe de bază în materie de programare. În ziua de azi, peste 90% dintre ocupații necesită competențe în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC). De asemenea, persoanele care își desfășoară activitatea în domeniul TIC sunt un pilon de bază al forței de muncă moderne în toate sectoarele economiei europene; cererea de specialiști în domeniu crește anual cu 3%, însă numărul absolvenților de știința calculatoarelor nu ține pasul cu această creștere. Drept urmare, multe posturi din domeniul TIC nu pot fi ocupate, în ciuda ratei ridicate a șomajului în Europa. Dacă nu abordăm în mod adecvat această problemă la nivel european și național, este posibil ca până în 2020 deficitul de personal din domeniul TIC să fie de până la 900.000.
Unul dintre obiectivele inițiativei europene „Marea coaliție pentru locuri de muncă în sectorul digital” – un parteneriat european multiparticipativ ce își propune să faciliteze cooperarea dintre întreprinderi, cadre didactice, opinia publică și actorii privați pentru a soluționa problema neconcordaței dintre cererea și oferta de competențe digitale de pe piața europeană a forței de muncă printre altele prin modernizarea educației – este de a face mai atrăgătoare carierele din domeniul TIC.
Pagini Utile
-
Twitter: @codeWeekEU Hashtag: #codeEU
-
Facebook:codeEU
-
Urmăriți-o pe doamna Neelie Kroes pe Twitter