Marius Florea Vizante gustă o „vânătă balcanică” à la Mircea Dinescu, în ediţia din 22 noiembrie a emisiunii, difuzată de la ora 16.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
„El e un actor comic şi tragic, eu un poet tragic, care a devenit un bucătar comic!”. Aşa începe Mircea Dinescu ediţia de duminică, 22 noiembrie, a emisiunii Politică şi delicateţuri în care îl are ca invitat pe actorul Marius Florea Vizante. Emisiunea poate fi urmărită de la ora 16.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.
Până îşi pune poetul ordine în ingrediente, Vizante „se ataşează” de un platou cu afumături de la Cetate, însoţit şi de un pahar din vinul aceloraşi meleaguri. Pentru început, Dinescu prepară o gustare uşoară, o „vânătă balcanică”, adică o vânătă coaptă, stropită cu zeamă de portocală, peste care aruncă mirodenii şi miez de nucă prăjit, iar invitatul său contribuie decorând marginea farfuriei cu dulceaţă de ardei iute.
Cei doi coboară în cramă unde se odihnesc un pic şi gustă din vânătă, pe muzica profesorului Nelu Greblă, iar după ce prind puteri, se întorc în bucătărie, unde îi aşteaptă cuminte un rasol de viţel fiert, pe care, ca să nu fie fad şi lipsit de haz, poetul îl bagă la cuptor. Sub privirile atente ale gurmandului Vizante, mare amator al stilului „îndrăzneţ şi neaoş de a găti al meşterului Dinescu”, rasolul este îmbăiat în vin alb, blagoslovit cu condimente, însoţit de slăninuţă afumată la lemn de prun şi câteva legume, iar apoi vârât în cuptor.
Când totul este gata, îşi fac din nou drum spre cramă, unde gustă din rodul muncii, ascultă muzică şi vorbesc despre familie, actorie, destin, cu farmecul şi umorul care îi caracterizează pe amândoi.
Marius Florea s-a născut la data de 12 august 1972 la Oradea. A absolvit cursuri de teatru la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, în anul 1997.
După absolvirea facultăţii, a jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti în „Moartea unui comis voiajor“ de Arthur Miller (în regia lui Horia Popescu), în „O scrisoare pierdută“ (montată de Alexandru Tocilescu, în 2000) şi în „D’ale carnavalului“ (în regia lui Gelu Colceag, în 2002). S-a transferat apoi la Teatrul de Comedie, unde a jucat în „Audiţia“, de Aleksandr Galin (regia Mircea Cornişteanu – 2004), în „Avarul îndrăgostit“, de Cristian Juncu (în regia lui Vlad Massaci – 2005) şi în „Ce formidabilă harababură!“, de Eugene Ionesco (în regia lui Gelu Colceag – 2005).
În filme, a colaborat în special cu regizorul Nae Caramfil. A avut roluri episodice în „É pericoloso sporgersi“ şi „Filantropica“, precum şi rolul principal în filmul „Restul e tăcere” (2008). „Vizante” este o poreclă devenită nume de scenă încă de la primul spectacol pe care l-a jucat la Teatrul Naţional.