Umbrela Verde, alaturi de Ministerul Mediului si Padurilor continua seria actiunilor "verzi", care includ colectarea selectiva a deseurilor, mentinerea si intretinerea spatiilor verzi, dar si implicarea activa a unui numar cat mai mare de locuitori in desfasurarea proiectului.
In perioada 13-15 august, Umbrela Verde va derula o serie de actiuni in Sibiu, cu ocazia festivalului ARTmania. Astfel, in prima zi vor fi distribuite stickere pentru masina cu mesajul "Eu nu arunc gunoi pe strada", cu sprijinul reprezentantilor Brigadei de Politie Rutiera Sibiu. Totodata, in cadrul festivalului va fi amenajat un cort Umbrela Verde care va sta la dispozitia participantilor la ARTmania. Doritorii vor avea la dispozitie o serie de activitati eco, dar si posibilitatea de a castiga premii daca vor colecta 15 pahare de plastic, pe care le vor aduce la cort.
In acelasi timp, impreuna cu Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec, pe parcursul celor 3 zile se va desfasura o ampla campanie de colectare si reciclare a deseurilor provenite din echipamente electrice si electronice (DEEE). Punctul de colectare va fi amplasat in cartierul Vasile Aaron, langa piata cu acelasi nume, unde sibienii sunt asteptati zilnic, intre orele 10.00-18.00. Fiecare deseu adus pentru reciclare va fi rasplatit cu un premiu eco si cu sansa de castiga unul dintre marile premii care vor fi extrase duminica, pe scena din Piata Mica. Premiile puse in joc sunt: 2 biciclete, 3 perechi role si 1 aparat foto.
In plus, echipele mobile Umbrela Verde vor vizita locuitorii din zona Vasile Aaron, pentru a-i indemna pe acestia sa recicleze DEEE-urile vechi sau stricate. De asemenea, pentru deseurile voluminoase, sibienii pot apela numarul 0731 442 050, iar o echipa Umbrela Verde se va prezenta la domiciliul apelantului pentru a oferi suportul necesar colectarii.
"Prin actiunile pe care le vom desfasura la Sibiu, continuam sa informam si sa indemnam locuitorii Romaniei cu privire la importanta colectarii selective, curateniei orasului si reciclarii DEEE-urilor. Am incredere ca vom avea parte numai de reactii pozitive din partea sibienilor si ca acestia se vor implica intr-un numar foarte mare ." a declarat ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély.
"Ne bucuram ca Sibiul se numara printre orasele pe care organizatorii Umbrela Verde le-au ales pentru aceasta campanie. Sibiul este un oras frumos din toate punctele de vedere si ne mandrim ca este si un oras "verde". Municipalitatea a depus eforturi importante pentru a crea mai multe zone verzi şi alte facilitati in spiritul ecologiei si protectiei mediului. De asemenea suntem parteneri intr-un proiect foarte mare ce a fost depus pentru obtinerea de fonduri europene pentru managmentul deseurilor la nivelul intregului judet. Salutam initiativa Umbrela Verde si asiguram organizatorii de intreg sprijinul municipalitatii.", a declarat viceprimarul Sibiului Astrid Fodor.
Alina Bratu "Sibiul este un oras frumos si verde si suntem mandri ca putem aduce proiectul Umbrela Verde in sprijinul pastrarii unui mediu curat, atat prin actiunile de informare, cat si prin implicarea si sprijinirea sibienilor in colectarea si reciclarea deseurilor electrice si electronice. In plus, ne dorim sa incurajam o atitudine pozitiva si responsabila, care sa se concretizeze intr-un stil de viata urban verde.", a declarat Alina Bratu, Corporate Affairs Manager Tuborg Romania si coordonator Umbrela Verde.
"DEEE–urile au in structura lor multe componente non-biodegradabile, ce contin substante toxice, dintre care cele mai periculoase sunt plumbul, mercurul si cadmiul. De aceea DEEE-urile trebuie predate organizat la puncte de colectare, de unde, cu siguranta vor ajunge la reciclatori specializati ce le vor trata conform standardelor de mediu. Colectarea selectiva si reciclarea Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice (DEEE) este de o reala importanta, dat fiind caracterul nociv al acestora: de 10 ori mai mare decat cel al deseurilor menajere.", a declarat dl. Liviu Popeneciu, presedinte Asociatia RoRec.