Gary Hamel și Michele Zanini
Editura ap! (ACT și Politon)
“Cum te-ai simți la serviciu dacă…
Ai avea dreptul să-ți concepi propriul job?
Echipa ta ar fi liberă să-și stabilească propriile obiective și să-și definească propriile metode?
Ai fi încurajat să-ți dezvolți abilitățile și să îți asumi noi provocări?
Colegii de serviciu ți-ar fi mai degrabă o familie decât niște simpli colegi?
Nu te-ai simți niciodată împiedicat de reguli inutile și birocrație?
Ai avea încredere să-ți folosești judecata în orice situație?
Ar trebui să răspunzi din fața colegilor și nu în fața unui șef?
Nu ar trebui să pierzi timpul ca să înduri sau să joci diferite jocuri politice?
Ai avea șansa să ajuți la structurarea strategiei și direcției organizației tale?
Influența și salariul tău ar depinde de capacitățile tale și nu de poziția ta?
Nu ți s-ar da niciodată motive să te simți în chirie inferior fața în fața superiorilor?”
Așa începe prefața cărții de față, sugerând faptul că poate exista și o altă modalitate de a organiza activitatea în organizații.
Umanocrația: Creează organizații minunate precum oamenii din cadrul lor prezintă așadar o nouă modalitate de organizare a activității în companii. Această variantă este foarte diferită de abordarea cu care suntem obișnuiți și poate părea imposibil de pus în practică.
“Din fericire, birocrația nu este singura modalitate de a organiza activitatea umană la scară mare. În întreaga lume, un grup mic, dar în creștere. de pionieri postbirocratici demonstrează că este posibil să obții beneficiile birocrației – controlul, consecvența și coordonarea – în timp ce eviți handicapurile ei – inflexibilitatea, mediocritatea și apatia.”
Autorii oferă însă și exemple concrete ale unor companii care pun în practică umanocrația pentru a-și organiza activitatea.
Gary Hamel și Michele Zanini arată și motivele pentru care birocrația este atât de răspândită. Astfel, birocracția:
- este familiară;
- este complexă și sistemică;
- este bine apărată;
- servește unui scop, oricât de stupid ar fi el;
- se autoreproduce.
“Organizațiile birocratice sunt inerte, se dezvoltă lent și sunt deprimante. (…) Birocrația este problematică mai ales pentru marile companii. Pe măsură ce o organizație se dezvoltă, sunt adăugate noi segmente grupurile de personal cresc, regulile proliferează, iar costurile de conformitate se majorează.”
Umanocrația: Creează organizații minunate precum oamenii din cadrul lor prezintă conceptul de umanocrație, exemple concrete de organizații care implementează umanocrația, dar și principiile umanocrației (detaliate) și calea către umanocrație. Finalul include și câteva anexe utile – inclusiv Sondajul Indicelui de Masă Birocratică.
„Adoptând principiile și practicile umanocrației, putem construi organizații care să fie reziliente, creative și pline de pasiune, la fel ca oamenii care muncesc în interiorul lor. Procedând astfel, ne vom permite să eliminăm ineficiența birocratică din economie. Aceasta va dezlănțui un șuvoi de inovații. Va oferi fiecărei organizații capacitatea de a se schimba mai repede și de a avea succes într-o lume care nu mai seamănă deloc cu cea care a dat naștere birocrației. Dar cel mai important, va transforma fiecare job într-un job grozav. Va oferi fiecărui om al muncii oportunitatea de a prospera.”
Dacă vă doriți să aflați cum funționează umanocrația, care și cum sunt organizațiile care au implementat-o deja (unele de la început, altele trecând la umanocrație ulterior), atunci trebuie să citiți această carte.