Mai mult decat un film artistic. Marturii autentice despre dramaticele evenimnente din buncarul lui Hitler de sub Cancelaria Reichului, in ultimele saptamani ale celui de Al Doilea Razboi Mondial
Michael A. Musmanno
Grupul Editorial Corint
“Daca razboiul este pierdut, atunci sa piara si poporul german.”
Acesta este un mig fragment din lucrarea aparuta pentru intaia data in 1950. un volum, asa cum de altfel se si subintituleaza, valoreaza “mai mult decat un film artistic” si impresioneaza, de asemenea, chiar mai mult decat un film.
Michael A. Musmanno a asistat ca reprezentant al marinei americane pe langa amiralul mark W. Clark la capitularea trupelor germane din aceasta tara in 1945. Autorul a stat de vorba cu cei aflati in imediata apropiere a lui Hitler, supravietuitorii ultimelor zile ale Fuhrer-ului, martori ai intamplarilor liderului german dar si cei care au trait intensele clipe din ultimele doua saptamani de viata ale lui. Volumul de fata contine, asadar, aceste marturii proaspat obtinute in acel moment, marturii care pot soca si astazi – nu prin stil, ci prin continutul lor.
Se stie ca Hitler si-a otravit fiintele pe care le-a iubit – pe cainele sau si pe Eva Braun – dar stiati si ca toti copiii unui lider important german au fost de asemenea omorati de tatal lui? Scenele infatisate nu sunt fictiune, sunt pura realitate, oricat de socante ar putea fi, uneori. Ele sunt insa o marturie aparte pentru ca ofera o viziune de ansamblu si din interior cu privire la intamplarile din buncarul faimos de sub Cancelaria Reichului (buncar care, sa nu uitam, a rezistat numeroaselor atacuri fara probleme, pana a fost aruncat in aer). Pierderea razboiului este traita, de toti cei implicati, la cote maxime. Hitler considera, dupa cum vedeti in citatul ales in deschiderea acestei prezentari, ca sacrificiul trebuie sa fie suprem, nu al lui, ci al intregului popor.
Modul in care vedea Hitler anumite lucruri si situatii poate sa ii surprinda pe multi, sau, poate, doar sa confirme parerea altora despre el.
“Hitler era asa de putin dispus sa primeasca un sfat, incat s-ar fi putut descurca si daca ar fi fost complet surd.” (p 32)
“Speer spunea despre Hitler ca nu a cunoscut consecintele nici macar unuia singur dintre ordinele militare pe care le-a dat. Nici nu avea rabdare sa redacteze un ordin propriu-zis, il schita pur si simplu persoanei care se afla din intamplare cel mai aproape de el la momentul respectiv.” (p 32)
Un om care a reusit sa se impuna (chiar daca prin teroare adesea), sa aiba si admiratori, sa fie insa si detestat de multi oameni, membri ai poporului german sau ai altor popoare din intreaga lume, o figura istorica care cu siguranta nu poate fi uitata. Un volum interesant cu marturii autentice care se constituie in fapt intr-un document istoric despre un moment vital pentru cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}