Noi factori determinanţi ai pieţei
Aşa-numitul IT verde (Green IT) începe să aibă o influenţă majoră asupra reţelelor odată cu creşterea gradului de reglementare, a costurilor energiei şi cu o potenţială criză energetică la orizont. Factorii tehnologici determinanţi care cer mereu creşterea vitezei şi a lărgimii de bandă nu au dispărut, dar nevoia de a furniza aceste performanţe ridicate vine acum cu constrângeri în plus şi cu provocarea de a creşte traficul de date găsind în acelaşi timp modalităţi de îmbunătăţire eficientă şi de reducere a consumului energetic. IT-ul verde nu are nimic de a face cu salvarea planetei sau cu o bună imagine – a devenit o necesitate comercială esenţială.
Celălalt factor determinant major este legat de schimbarea modului de folosire al reţelelor IT – atât din punct de vedere fizic, cât şi în ceea ce priveşte managementul şi responsabilitatea. În trecut, departamentele de IT deţineau în mod clar puterea de calcul – PC-urile, serverele şi reţeaua LAN a companiei. Telefonia, controlul accesului, camerele video cu circuit închis şi serviciile de întreţinere ale clădirii, cum este aerul condiţionat, erau în sarcina unei echipe separate de întreţinere. Deoarece tot mai multe dispozitive au un IP propriu şi trebuie sa comunice între ele, linia dintre IT şi departamentul de întreţinere a devenit tot mai slab conturată. De exemplu, modestul telefon mobil nu mai este un dispozitiv autonom care îmbunătăţeşte comunicarea cu echipele mobile, acum este un dispozitiv sofisticat care nu doar că trimite mesaje text, face fotografii, oferă muzică şi legături web, dar este folosit pentru e-mail, liste de contacte şi calendare care sunt legate la reţeaua IT. În consecinţă, telefonul mobil este acum un aparat care trebuie să fie administrat de IT pentru ca atât integritatea datelor cât şi securitatea acestora să fie controlate.
Această schimbare constantă aduce cu ea complexitate şi noi provocări care se reflectă asupra necesităţilor infrastructurii de reţea.
Viteza şi lărgimea de bandă
Creşterea performanţei a fost singurul factor care a rămas neschimbat, iar viteza aplicaţiilor a urmat în mare curba calculată de Legea lui Moore, vitezele dublîndu-se la fiecare optsprezece luni. Dar unii experţi cred că vitezele vor începe să crească chiar mai rapid decât atât. Ethernet 10Gigabit este ultima aplicaţie standardizată pentru cupru, şi la fel ca predecesorii săi mai lenţi, a adus multe provocări infrastructurii de cablare. Principala problemă întâlnită la 10Gigabit pe cupru este aceea a marii sensibilităţi la interferenţele externe induse de semnalele din alte cabluri. Folosirea unui cablu ecranat s-a dovedit a fi cea mai eficientă, stabilă şi rentabilă metodă pentru depăsirea acestei probleme, iar soluţiile ecranate au devenit din ce în ce mai populare.
Dar dacă 10Gigabit începe să fie adoptat acum, iar vitezele cresc şi mai repede, ce se va întâmpla mâine? În mod tradiţional am observat migrarea aplicaţiilor în salturi decimale de la 10 la 100 la 1000 Mbit şi acum 10Gbit – aşa că ar părea raţional ca următorul pas să fie la 100Gbit. Cu toate acestea, o asemenea soluţie ar fi prematură financiar şi prohibitiv de scumpă, în consecinţă folosirea unui volum de 100 Ethernet în servere nu este aşteptată în următorii 10 ani. Drept rezultat, IEEE a decis să lucreze la o soluţie de 40Gigabit pe cupru, ca o punte între 10 şi 100Gbit şi ca o soluţie mai puţin scumpă.
Un viitor mai verde
Aşa cum am menţionat mai devreme, viteza nu este singurul factor determinant. În 2007, IEEE 802.3az, sprijint de US Federal Executive Order 13423 şi de US Green Building Council au identificat Ethernetul Eficient Energetic drept proiect prioritare. Printre altele, aceasta a fost declanşată de faptul că sectorul IT emite cantităţi considerabile de CO2.
Unul dintre efectele negative ale proiectării de aplicaţii care să funcţioneze cu tehnologia de cablare existentă este că un mare procent din puterea de calcul a componentelor active se pierde pentru anularea zgomotului electromagnetic. Pentru Ethernet 10Gigabit acesta reprezintă aproximativ 40% din consumul energetic. Dacă componentele active ar fi fost dezvoltate luînd în calcul Ethernetul Eficient Energetic, economiile potenţiale ar putea fi importante. Cablarea de înaltă performanţă, cum este Categoria 7A, nu numai că suportă lărgimi de bandă mai mari, dar ar putea permite simplificarea componentelor electronice, astfel încât semnalul 10Gigabit să poată fi transmis folosind seminificativ mai puţină energie. În plus, subţierea cablurilor îmbunătăţite duce la reducerea acumulărilor de căldură în cabluri, ceea ce determină reducerea ventilaţiei necesare – o problemă şi un cost major al centelor de date.
Monitorizare şi control
Monitorizarea şi controlul reţelelor au devenit tot mai importante şi sunt de un interes deosebit în centrele de date moderne, unde costul ventilaţiei şi al funcţionării, împreună cu creşterea reglementărilor înseamnă că maximizarea eficienţei şi reducerea costurilor operaţionale sunt vitale. Managementul Inteligent al Infrastructurilor (IIM), disponibil de ceva timp, monitorizează şi înregistrează evenimentele de reţea şi le transpune locaţiilor fizice. Includerea Monitorizării şi Controlului Accesului de Mediu (EMAC) într-o platform IIM permite utilizatorului să monitorizeze şi să raporteze consumul de energie şi chiar sa pornească sau să oprească port-uri individuale. Această funcţie permite controlul la distanţă al componentelor de reţea şi oferă posibilitatea de reboot a unui echipament, cum ar fi un server, fară a atinge rack-ul. Capacitatea de a monitoriza energia consumată poate fi folosită pentru a sprijini iniţiativele “green IT” şi pentru a permite distribuirea costurilor enrgetice diferiţilor clienţi care beneficiază de colocare.
Concluzie
Silviu Ardeleanu, Business Developing Manager-Balkan Area al Nexans Cabling Solutions, a declarat: “În timp ce tendinţele în reţele îşi continuă evoluţia progresivă spre creşterea vitezei şi a lărgimii de bandă, noi factori suplimentari cum sunt costurile combustibililor, reglementările si schimbarea rapidă a modului şi mediului de folosinţă au o influenţă foarte mare.” Infrastructura fizică de reţea a fost considerată în mod tradiţional o cheltuială cunoscută în avans, dar acum se observă că soluţia alesă poate avea un impact semnificativ asupra costurilor operaţionale curente şi că aceasta va deveni un factor mai semnificativ în viitor.
{mosloadposition user10}