Live si online pe 11 decembrie, 2014
Artista germană Nora Schultz va susţine o nouă reprezentaţie în cadrul proiectului BMW Tate Live care explorează legătura între artist şi public în mediu virtual în cadrul unor proiecte prezentate în direct on-line.
Spectacolul va fi difuzat live pe 11 decembrie, ora 22:00 (ora României) pe canalul de Youtube al Muzeului Tate: www.youte.com/user/tate/tatelive.
BMW Tate Live Performance Room este un proiect de avangardă de reprezentaţii pregătite exclusiv pentru o audienţă on-line şi vizionate simultan de un public internaţional răspândit pe toate continentele. BMW Tate Live este un parteneriat pe termen lung între BMW şi Tate care se concentrează pe performance art, legături interdisciplinare în artă şi folosirea spaţiului digital.
Pentru reprezentaţia sa, Nora Schultz face o referinţă la filmul Terminal, al lui Stephen Spielberg, unde personajul principal rămâne blocat pe un aeroport american atunci când i se refuză accesul în SUA şi, în acelaşi timp, nu poate să se întoarcă în propria ţară după ce i se retrage cetăţenia – Schultz vede o paralelă între realitatea exagerată şi existenţa solitară în terminalul unui aeroport, aşa cum este prezentată în film, şi performance art-ul şi poziţia artistului.
În acest proiect, spaţiul Tate Live Performance Room devine un terminal către spaţiul virtual. În Terminal +, Schultz joacă rolul protagonistului blocat în terminal. În timpul reprezentaţiei ea dezmembrează interiorul din polistiren, utilizând piese din polistiren pentru a printa diferite forme pe pereţii şi podeaua camerei. În timp ce reprezentaţia evoluează transmisă live pe internet, urmărim o transformare a spaţiului fizic în digital. O numărătoare inversă, element recurent în lucrarea lui Schultz, va fi prezentă în transmisie sub forma unui anunţ sonor. Soundtrack-ul include şi vocea protagonistului, reprezentând monologul lui Schultz despre experienţa în Terminal + şi călătoria în cyberspace.
Despre Nora Schultz
Nora Schultz trăieşte şi lucrează în prezent în Berlin. Proiectele ei includ sculptură, instalaţii şi fotografie. Lucrând de multe ori cu instrumente de tipărit şi prese rotative pentru a construi instalaţii sculpturale, monumentale, Schultz transformă adesea procesul în performance art. Schultz lucrează, de asemenea, cu materiale industriale, obiecte abandonate sau aruncate, conferindu-le un scop nou explorând mecanismele care definesc procesul artistic. Cele mai recente reprezentaţii solo includ „parrottree—building for bigger than real” la Renaissance Society, Chicago, 2014, „Rug Import”, Campoli Presti, Londra, 2013, „Portikus Printing Plant and Portikus Sound” la Portikus, Frankfurt, 2012, „Countdown Performance”, (ca parte din Words in the World) MoMA, New York, 2012 şi „Hebezeug” la Galerie Isabella Bortolozzi, Berlin, 2010.
Despre BMW Tate Live
Formatul inovativ oferit de Performance Room oferă unei audienţe internaţionale oportunitatea de a experimenta noi lucrări şi de a le dezbate on-line. Publicul global este încurajat să discute cu alţi spectatori prin canalele de social media şi să pună întrebări curatorului pentru sesiunea live de Q&A, utilizând @TateLive, #BWMTateLive, pe paginile de Facebook sau Google+ ale Tate. Fiecare spectacol este arhivat şi disponibil pentru a fi vizualizat ulterior pe canalul de youtube dedicat.
Curatorul BMW Tate Live este Catherine Wood, Curator, Contemporary Art and Performance and Capucine Perrot, Assistant Curator at Tate Modern.
BMW Tate Live este un parteneriat pe termen lung între BMW Group şi Tate care produce reprezentaţii inovatoare live şi evenimente care includ transmisii live web, seminarii şi conferinţe. BMW Tate Live îşi propune să aducă către o audienţă globală o nouă formă de reprezentaţii artistice, care răspunde schimbărilor publicului. Iniţiativa creează un nou spaţiu pentru colaborări culturale şi un program care include performance art, film, sunet, instalaţii şi educaţie – domenii unde artiştii îşi pot asuma riscuri mai mari şi pot experimenta liberi. Programul investighează transformarea, din toate perspectivele, şi urmăreşte să provoace o dezbatere despre cum arta poate afecta schimbarea intelectuală, socială şi fizică. Mai multe informaţii găsiţi aici: tate.org.uk/bmwtatelive.
Angajamentul cultural BMW Group
De mai bine de 40 de ani, BMW Group este implicat în mai mult de 100 de proiecte culturale la nivel global. Obiectivul acestui angajament pe termen lung este arta modernă şi contemporană, jazz şi muzica clasică, precum şi arhitectură şi design. BMW a lucrat cu artişti renumiţi precum Gerhard Richter, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Olafur Eliasson, Jeff Koons, Zubin Metha, Daniel Barenboim sau Anna Netrebko şi a comandat lucrări unor arhitecţi de marcă precum Karl Schwanzer, Zaha Hadid sau Coop Himmelbau. În Londra, BMW, în parteneriat cu London Symphony Orchestra, găzduieşte BMW LSO Open Air Classics, un concert anual gratuit în Trafalgar Square. Tot în Londra, BMW susţine Frieze Art Fair.
În România, BMW a consolidat parteneriate de tradiţie cu Festivalul SoNoRo, Les Films de Cannes à Bucarest, Festivalul Dakino sau Anonimul, precum şi Bienala de Gravură Experimentală. La nivel naţional, partenerii BMW susţin o gamă largă de proiecte culturale, aşa cum este Festivalul de Teatru de la Sibiu.
BMW Group consideră că libertatea creativă este esenţială în toate activităţile culturale în care este implicat – aşa cum este esenţială pentru opere artistice importante sau inovaţii într-o afacere de succes.
Mai multe informaţii găsiţi aici: bmwgroup.com/culture şi bmwgroup.com/culture/overview.