Folosite deseori în aromaterapie, uleiurile esențiale reprezintă o formă de medicină alternativă prin care este urmărită îmbunătățirea stării generale de sănătate. Acestea sunt compuși extrași din plante, reprezentând „esența” plantei prin faptul că captează mirosul și aroma acesteia. Compușii aromatici unici îi conferă fiecăruia dintre uleiurile esențiale aspectul său caracteristic.
Acestea sunt obținute prin distilare sau prin metode mecanice precum presarea la rece. După extragerea substanțelor aromatice, acestea sunt combinate cu un ulei purtător pentru crearea produsului gata de utilizare. Mai mult decât atât, pot fi combinate diverse uleiuri esențiale pentru obținerea unor formule de tratare a unor afecțiuni diverse.
O formulă de acest fel este antibioticul natural biomicin forte, o combinație de ulei esențial de cimbru, ulei esențial de cuișoare și ulei de floarea soarelui. Acest antibiotic 100% natural este unul care combină beneficiile oferite de cele două plante din care au fost realizate uleiurile esențiale, constituind astfel o variantă îmbunătățită de tratare a unor boli, așa cum reiese din informațiile de mai jos.
sursa foto
Utilizările și beneficiile uleiului esențial de cimbru asupra sănătății
Probabil că ești deja familiarizat cu utilizarea cimbrului în varianta de condiment folosit în bucătărie. Pe lângă această întrebuințare, cimbrul este folosit și pentru producerea uleiului esențial, beneficiile sale pentru sănătate fiind numeroase. Uleiul de cimbru are proprietăți antifungice, antiinflamatoare și antibacteriene, fiind utilizat în mod obișnuit drept conservant în alimente, ingredient în produse cosmetice sau articole de toaletă. Poate fi găsit și ca ingredient în apa de gură.
Uleiul de cimbru reduce sau elimină bacteriile alimentare, sprijină sănătatea inimii și atenuează inflamațiile din organism prin compușii benefici pentru sănătate pe care îi are: carvacrol, timol, linalool, cineol, camfor, borneol.
Uleiul esențial de cimbru a fost, de-a lungul timpului, utilizat cu succes în: tratarea acneei (reduce bacteriile care provoacă acneea), tratarea alopeciei areata (previne căderea părului), prevenirea și lupta împotriva cancerului la sân, tratarea tusei și infecțiilor tractului respirator (are proprietăți antispastice prin conținutul de timol și reduce astfel tusea și durata infecțiilor tractului respirator), tratează bolile de inimă (carvacrolul conținut este un agent inflamator eficient cu capacități cardioprotectoare), menținerea sănătății bucale (timolul conținut este eficient în reducerea inflamației și a infecțiilor dentare).
Utilizările și beneficiile uleiului esențial de cuișoare asupra sănătății
Arborele de cuișoare, cunoscut sub denumirea de Syzygium aromaticum, este originar din Asia de Sud-Est, iar cuișoarele sunt utilizate cu precădere în industria alimentară. Uleiul esențial obținut prin distilarea mugurilor uscați ai florilor, colectați din acest arbore. Acesta variază în culoare, de la incolor la galben deschis, și are o aromă puternică, picantă.
Beneficiile acestui ulei esențial pentru sănătate par a fi considerabile, dat fiind că de-a lungul timpului acesta a fost utilizat ca antimicrobian (pentru a ajuta la distrugerea bacteriilor), pe post de calmant al durerii în afecțiuni precum durerea de dinți sau durerea musculară, pentru afecțiuni sau neplăceri digestive, pentru ameliorarea afecțiunilor respiratorii cum ar fi tusea și astmul. Unul dintre componentele principale ale acestui ulei esențial este eugenolul.
Uleiul esențial de cuișoare are capacitatea de a distruge celulele bacteriilor stafilococice în cultura lichidă și în biofilm, în timp ce majoritatea antibioticelor nu reușesc să facă acest lucru. De asemenea, acesta este considerat cel mai eficient pentru a opri creșterea unui soi de ciuperci cu origini ecologice. Eugenolul conținut de uleiul esențial de cuișoare are capacitatea de a ucide drojdia Candida albicans, o drojdie care provoacă infecții fungice.
Uleiul esențial de cuișoare poate fi folosit cu succes și în utilizările dentare, la combaterea eroziunii dentare, principala cauză a apariției cariilor. Din acest punct de vedere, se poate spune că uleiul de cuișoare seamănă cu fluorul ca întrebuințare. De asemenea, acesta ajută la ameliorarea durerilor orale, fiind eficient și ca anestezic topic. În plus, acesta ameliorează mâncărimea și are proprietăți anticanceroase.
Biomicin forte, combinația dintre aceste două tipuri de uleiuri esențiale, devine astfel eficient în tratarea unor infecții diverse, de la infecțiile respiratorii la cele digestive sau uro-genitale. Acesta devine, astfel, recomandat pentru tratarea unor afecțiuni urinare, a afecțiunilor ginecologice sau genitale, a afecțiunilor renale, în tratarea gripei și a răcelii, pentru buna funcționare a sistemului digestiv, a sistemului respirator, fiind totodată utilizat și ca antiviral de excepție. Iar marele avantaj al acestuia este că nu are efecte adverse și a fost foarte bine tolerat de un procent de peste 90% dintre pacienți.