In cadrul unui seminar organizat de BNP Paribas Real Estate, seful departamentului de research Keith Steventon a facut o analiza a situatiei actuale si perspectivei pietei imobiliare din Marea Britanie, subliniind ca imbunatatirea resimtita in prezent pe segmentul proprietatilor comerciale de pe piata locala reprezinta o revenire lenta dar sigura, nefiind doar o crestere artificiala (‘bubble’), cum sugerau unii comentatori.
Keith Steventon a precizat: “Exista mai multi factori care ar putea conduce la ideea ca semnele de revenire actuale sunt artificiale: valoarea proprietatilor rezultata in urma capitalizarii veniturilor a crescut rapid incepand cu luna iulie, fiind mai mare cu 1,9% in luna octombrie si crescand cu inca 2,4% in noiembrie. Pentru luna decembrie ne asteptam la inca un salt de 2,6%. Piata investitiilor si-a continuat cresterea accelerata, existand imbunatatiri de la luna la luna pe parcursul intregului an datorita cresterii sumelor disponibile si re-aparitiei celor care ofera preturi sub nivelul solicitat. In plus, costul finantarii ramane scazut, dar desi activitatea de investitii a crescut si randamentele pentru proprietatile de calitate au scazut, nivelul chiriilor continua sa scada, ceea ce genereaza ingrijorare.”
Steventon a continuat: “ In contrast cu cele mentionate mai sus, exista numeroase dovezi ca nu ne aflam in situatia unei cresteri artificiale. Au inceput sa se vada semnele unei reveniri lente si treptate: cresterile la care am asistat in cazul capitalizarilor nu au fost atat de pronuntate cum considera unii. Desi au existat unele cresteri modeste, valorile raman mai scazute decat in 2008 si vor ramane constante pana la sfarsitul anului. Efervescenta de pe piata investitiilor s-a concentrat pe segmentul proprietatilor de clasa A, fara sa fie transferata si pe segmentul celor de clasa B sau de calitate mai scazuta. Desi fondurile si-au reinceput activitatea de achizitie, sunt mai precaute, calculandu-si mai strict cheltuielile. De asemenea, trebuie sa recunoastem ca situatia din 2007 a fost o exagerare si in prezent asistam la o reajustare majora a acelor prime de risc exagerate.”
Steventon a concluzionat: “Desigur, exista intotdeauna un risc, acesta putand consta in faptul ca revenirea economica anticipata de toata lumea nu va fi sustinuta si astfel orice semn al revenirii pietei proprietatilor va disparea si el. Deoarece nu avem alte exemple identice de recesiune economica la care sa ne putem raporta, viitorul este intr-adevar o necunoscuta.”
Spatiile de birouri din zonele City si West End din Londra au inregistrat cel mai ridicat grad de ocupare din ultimii patru ani, conform ultimei analize pe trimestrul 4 din 2009 a BNP Paribas Real Estate, in care se estimeaza ca 2010 ar putea aduce o revigorare a pietei spatiilor de birouri londoneze.
Cea mai importanta tranzactie a trimestrului a fost cea incheiata de firma de avocatura Clyde & Co, care a inchiriat 13.377 mp in cadrul proiectului Minerva’s St Botolphs. Alte tranzactii de mari dimensiuni au incheiat compania de asigurari Catlin, care a inchiriat 11.333 mp in Aviva 20 Gracechurch Street si Bank of China, care a achizitionat 10.776 mp in cladirea nou renovata de pe strada Lothbury nr. 1.
Dan Bayley, seful departamentului de inchirieri si vanzari, a comentat: “Ultimele trei trimestre ne arata cifre incurajatoare care au fost ajutate substantial si de imbunatatirea situatiei in sectoarele bancar si financiar, care au generat 39% din suprafata ocupata in trimestrul 4. Gradul de ocupare a crescut in principal datorita suprafetelor importante inchiriate in zona City, unde exista preturi atractive pentru proprietati de calitate, chiriasii avand suficienta incredere in viitor pentru a incheia trazactii in aceasta zona”.
{mosloadposition user10}