Dale Carnegie
Editura ap! (Act și Politon)
„Dacă vrei să profiți la maximum de această carte există o cerință indispensabilă, un lucru esențial, infinit mai important decât orice regulă sau tehnică. Dacă nu îndeplinești această condiție fundamentală nici măcar o mie de reguli pentru studiu nu îți vor fi de folos. (…)
Care este această cerință magică? Doar asta o dorință puternică și profundă de a învăța, o hotărâre fermă să nu îți mai faci griji și să începi să trăiești.”
„Bernard Shaw a remarcat cândva: “Dacă predai ceva unui om, nu va învăța niciodată.”. Shaw avea dreptate. Învățarea este un proces activ. Învățăm ceva doar făcând. Așa că, dacă vrei să stăpânești perfect principiile pe care le studiezi în această carte, fă ceva în legătură cu ele. Aplică aceste reguli cu fiecare ocazie. În caz contrar. le vei uita repede. Numai cunoștințele folosite îți rămân întipărite în minte.”
Cartea include poveștile a zeci de oameni – inclusiv a autorului – toate arătând impactul grijilor asupra vieții și cum pot fi aceste griji depășite.
Prima parte (cartea are opt) prezintă adevăruri esențiale despre îngrijorare, impactul acesteia (inclusiv la nivel de sănătate) asupra oamenilor, dar și o formulă utilă pentru a scăpa de griji. Da, e simplă și da, funcționează!
„Unul dintre cele mai tragice lucruri pe care le știu despre natura omenească este acela că amânăm cu toții să trăim. Visăm la o grădină magică de trandafiri aflată dincolo de orizont – în loc să ne bucurăm de trandafirii care înfloresc astăzi sub fereastra noastră.”
Partea a doua prezintă tehnici de bază în analizarea grijilor, dar și cum pot fi acestea depășite de oamenii de afaceri.
Partea a treia include modalități de a alunga grijile, iar următoarea prezintă șapte moduri de a cultiva o atitudine mentală care îți va aduce pace și fericire. Partea a cincea vorbește despre puterea credinței, iar partea a șasea le arată cititorilor cum să nu își mai facă griji din partea criticilor.
Penultima parte arată legătura între oboseală și griji – și cum se poate soluționa și această problemă, iar ultima parte are 31 de povești ale unor oameni care au învins grijile: problemele lor, dar și soluțiile implementate.
“Să nu ne permitem să ne lăsăm supărați de lucrurile mărunte pe care ar trebui să le desconsiderăm și să le uităm. Amintește-ți: Viața este prea scurtă ca să gândești mic.”
Uită de griji, începe să trăiești s-a vândut în milioane de exemplare. Cartea se citește ușor, are exemple în fiecare capitol, povești reale ale unor oameni, dar pentru a face un obicei din a implementa metodele prezentate pentru a scăpa de griji, e posibil să fie nevoie de recitire a unor capitole.
Dacă, așa cum sublinia și autorul la începutul cărții, există o disponibilitate pentru îmbunătățirea vieții prin eliminarea grijilor, atunci această carte este una utilă. Sunt multe recomandări care pot fi puse imediat în practică de oricine. Multe vor implica doar o nouă perspectivă asupra grijilor – una care duce însă la diminuarea acestor griji!