Primăria Capitalei ignoră decizia și cheltuie bani publici pentru ucidere
Hotărârea de suspendare a Curții este executorie de drept, potrivit legii, deci cu directă aplicare: astfel, uciderea câinilor este suspendată începând de vineri, 20 iunie 2014. La acea dată, Curtea de Apel București a suspendat normele de aplicare a legii uciderii, atacată în justiție de organizația internațională pentru protecția animalelor VIER PFOTEN.
Cu toate acestea, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), subordonată Primăriei Capitalei, continuă să ucidă câini fără stăpân. Reprezentantul ASPA Răzvan Băncescu a declarat ieri, într-o conferință de presă, că ASPA va continua să ucidă până când Curtea de Apel va trimite o comunicare oficială a deciziei și că va solicita Guvernului să grăbească atacarea deciziei. "În acest moment, activitatea ASPA nu este afectată, implicit programul de gestionare a câinilor fără stăpân funcţionează în continuare”, a declarat coordonatorul de proiect al ASPA. Mai mult, acesta a precizat că, în cele nouă luni de la începerea programului, au fost capturaţi peste 25.000 de câini, dintre care aproximativ 10.000 au fost eutanasiaţi.
VIER PFOTEN cere ASPA și tuturor municipalităților din România să oprească imediat acțiunile de ucidere a câinilor fără stăpân. ”Vrem să fie foarte clar că ASPA și toate primăriile trebuie să se supună deciziei Curții de Apel. În caz contrar, acestea comit un abuz, iar persoanele implicate vor răspunde penal pentru nerespectarea unei decizii a Curții și pentru cheltuirea ilegală a banilor publici. Așadar, declarațiile lui Răzvan Băncescu pot fi doar în nume personal și nu în numele ASPA”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii VIER PFOTEN International.
Guvernul are în prezent opțiunea de a face recurs împotriva deciziei Curții. Acesta poate fi făcut după ce Guvernul va primi comunicarea deciziei și ar urma să ajungă la Curtea Supremă. ”Recursul poate fi o opțiune, însă doar va amâna șansa de a începe o colaborare constructivă”, subliniază Păun. ”Cred că este mult mai rațional să începem chiar de acum să lucrăm cu specialiștii potriviți la întocmirea unei noi și mai bune Ordonanțe de Urgență. Ne oferim experiența și resursele în cazul în care Guvernul alege opțiunea dialogului”.
Legea uciderii a intrat în vigoare în octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident în care un copil și-a pierdut viața după ce a fost atacat de câini. Normele de aplicare a legii au fost emise în decembrie 2013, iar uciderile au început în lunile ce au urmat. Până astăzi, mii de câini au fost uciși în mai multe orașe, inclusiv în București. VIER PFOTEN a început din ianuarie 2014 să critice normele de aplicare, argumentând că acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primează.
Încă de la început, VIER PFOTEN a invitat Guvernul la dialog și i-a cerut să suspende aceste norme, însă cererea a fost inițial ignorată și apoi respinsă. Din acest motiv, în martie 2014, VIER PFOTEN a atacat Hotărarea de Guvern la Curtea de Apel din București.