Asociația Civicum Voluntaris în parteneriat cu Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă «Albatros» Constanţa lansează proiectul de responsabilitate socială UCENICII FRUMUSEȚII, sponsorizat de Fundația PACT cu susținerea financiară a OMV Petrom în cadrul programului de finanțare “Idei din Țara lui Andrei”, categoria Educație pentru angajabilitate. Detalii suplimentare: //itla.taraluiandrei.ro/idei-din-tla, //fundatiapact.ro/.
Valoarea totală a sponsorizării, alocată de Fundația PACT din fonduri provenite de la OMV Petrom, este de 64.890 RON.
Max Factor, AYG Romania, Design Group, Radio Constanţa şi Radio Vacanţa au subscris aprecierii finanțatorului, prin propriile decizii de a sprijini proiectul în calitate de colaboratori.
UCENICII FRUMUSEȚII este un proiect ambițios și foarte concentrat, în sensul că va produce multe schimbări, pentru o gamă variată de segmente sociale, într-un timp relativ scurt, fiind vorba de mai puțin de un an de implementare, respectiv de 10 luni, în perioada martie – decembrie 2016.
Asumându-și rolul de interfață între unitatea de învățământ, autorități publice locale și patronatul saloanelor de îngrijire și înfrumusețare din județul Constanța, echipa Asociației Civicum Voluntaris dorește ca la sfârșitul acestui proiect să poată exemplifica schimbările produse, prin rezultate.
Ucenicii Frumuseții sunt de fapt cele două categorii de beneficiari principali ai proiectului: elevi ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Albatros” Constanța și persoane fără ocupație din mediul rural, cărora li se va plăti un curs de calificare pe cele două specializări, hair stylist și estetician. Împreună cu echipa de proiect, beneficiarii vor participa la trei caravane organizate în șapte comune din mediul rural, unde vor avea oportunitatea să transpună în practică ceea ce au învățat la cursuri.
La sate, ucenicii vor lucra alături de specialiști consacrați din saloanele constănțene la îngrijirea / înfrumusețarea a aproximativ 250 de localnice și vor tunde gratuit 100 de copii. Toată această activitate se va materializa în ore de practică pentru ucenicii frumuseții și va fi realizată o evaluare, în urma căreia li se vor acorda premii utile pentru desfășurarea ulterioară a activității specifice acestei ocupații.
Beneficiind și de sfaturile unui specialist vocațional, ucenicii frumuseții vor acumula plus valoare, orele de practică, contactele stabilite cu specialiștii din domeniu, cunoștințele care îi vor ajuta să se prezinte adecvat la interviuri, stimularea prin concursuri și viitoare proiecte constituind formula ideală pentru creșterea angajabilității.
Vor fi aduse schimbări și la nivelul comunităților rurale, prin deschiderea a 3 saloane de îngrijire și înfrumusețare, acolo unde există cerere din partea localnicilor și disponibilitate de susținere din partea primăriilor, cu personal asigurat dintre ucenicii frumuseții. Serviciile prestate în cadrul celor 3 saloane nou înființate vor viza și locuitori din comunități învecinate, pentru care va fi mai ușor de ajuns decât la oraș.
Schimbările la nivelul partenerului de proiect, Centrul Școlar de Educație Incluzivă “Albatros”, se vor concretiza prin dotarea laboratorului de coafură-cosmetică și prin colaborări cu saloane de frumusețe pentru asigurarea orelor de practică ale elevilor.
Patronii saloanelor de îngrijire și înfrumusețare vor avea dedicată o campanie de informare privitoare la legislația specifică referitoare la condițiile de efectuare a orelor de practică pentru elevii de liceu și a stagiului pentru absolvenții de liceu sau postliceală.
În ansamblu, UCENICII FRUMUSEȚII vor schimba mentalități și atitudini, percepții și viziuni ale oamenilor, ale reprezentanților societății civile, autorităților publice și patronatului, cu toții având dovezi concrete și reale ale faptului că eforturile comune aduc întotdeauna rezultate și satisfacții.