Scopul acestui demers: prezentarea istoriei României din ultimele decenii şi a urmărilor totalitarismului
Stelian Tănase, Preşedinte – Director General al TVR şi Radu Preda, Preşedinte Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), au semnat un Protocol de colaborare* între cele două instituţii, pentru
Mediatizarea evenimentelor, acţiunilor şi proiectelor care promovează istoria naţională, în special a celei din perioada dictaturii comuniste, prin realizarea unor documentare şi reportaje, materiale informative dedicate istoriei românilor, precum şi a unor campanii naţionale de informare şi sensibilizare pe teme privind trecutul recent şi crimele comunismului se numără printre obiectivele acordului.
„Cultivăm ideea de parteneriate cu diferite instituţii – Biserica Ortodoxă, Academia Română etc. – pentru a deschide televiziunea publică spre alte orizonturi. A pune în valoare istoria recentă a României este o temă obligatorie pentru TVR. Facem ce ar trebui să facă o televiziune publică”, a declarat Stelian Tănase, Preşedinte-Director General al TVR.
„La 25 de ani de la căderea comunismului, istoria nu este doar un drept, ci o obligaţie în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în lupta împotriva totalitarismului. Cele două instituţii îşi asumă astfel rolul în cultivarea memoriei celor care au plătit cu suferinţa şi a celor care au plătit cu moartea lor pentru libertatea noastră”, a declarat Radu Preda.
TVR şi IICCMER au demarat deja un proiect comun, o campanie care vizează readucerea în memoria opiniei publice a unei crime patrimoniale – demolarea Mănăstirii Văcăreşti, ctitorie emblematică pentru istoria noastră naţională.
La 25 de ani de la Revoluţie, în luna decembrie,Televiziunea Română şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc pregătesc un proiect dedicat victimelor comunismului.
* Protocolul conţine termenii generali ai colaborării, urmând ca pentru fiecare acţiune să fie încheiate acorduri separate.