În 23-24 ianuarie, la TVR 1, TVR 2 TVR 3, TVR Internaţional şi online pe TVR+ sunt difuzate programe dedicate Unirii din 1859
Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită la TVR prin programe speciale, dedicate aniversării a 155 de ani de la primul pas important pentru înfăptuirea statului naţional unitar român. Atât la TVR 1, cât şi la TVR 2 şi TVR 3, telespectatorii vor retrăi evenimentele de la 24 ianuarie 1859 şi momente legate de domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Emisiunile de la TVR 2 vor fi transmise în simulcast pe TVR Internaţional, toate aceste programe putând fi urmărite şi online, pe TVR+.
La TVR 1, programul dedicat Zilei Unirii începe la ora 10.15, când telespectatorii pot urmări documentarul Doamna Ţării – Elena Cuza, semnat de Radu Găină. De la 10.45, TVR 1 transmite în simulcast cu TVR 3, programul Unire în cuget şi simţiri, o transmisiune directă din Piaţa Unirii din Iaşi. Programul cuprinde manifestări omagiale dedicate împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. Seara, de la ora 22.40, telespectatorii TVR 1 au ocazia să privească România prin ochii marelui domnitor, în documentarul România de Alexandru Ioan Cuza, realizat de Corina Rădulescu.
TVR 2 a pregătit pentru 23 ianuarie, o ediţie specială a emisiunii Televiziunea, dragostea mea. De la ora 17.00, telespectatorii TVR 2 şi TVRi vor putea urmări o ediţie dedicată Unirii, cu înregistrări din Arhiva TVR, din 1979 şi 1984, în care rolul lui Alexandru Ioan Cuza a fost interpretat, de fiecare dată, de actorul Costel Constantin. Acesta va fi prezent în platoul emisiunii şi va discuta cu istoricul Adrian Cioroianu despre legătura dintre actor-personaj. Tot Adrian Cioroianu este cel care, în 24 ianuarie, de la ora 16.00 şi 17.00 va modera la TVR 2 şi TVRi o dezbatere din perspectiva istorică a ceea ce a reprezentat Unirea Principatelor Române. Sub titlul Alexandru Ioan Cuza – omul şi timpul. , telespectatorii vor putea urmări, în transmisiune directă, o discuţie cu invitaţii: Acad. Răzvan Theodorescu, acad. Dan Berindei şi arhitectul Şerban Sturdza.
Şi în programul TVR 3 din 24 ianuarie se regăsesc emisiuni dedicate rememorării celor mai importante evenimente ce au precedat alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al celor două ţări române, cât şi reflectării în prezent a acestui unic şi decisiv moment pentru identitatea naţională.
Împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor este aniversată la TVR 3 începând cu ora 7:00, la Regional Cafe. Emisiunea transmisă din studioul TVR Iaşi şi moderată de Raluca Aftene şi Vasile Arhire încearcă să determine care este „Reverberaţia Unirii în timp, în sufletele românilor”. Ce mai însemnă astăzi Unirea Principatelor vom afla dintr-un sondaj de opinii ale cetăţenilor din diferite oraşe moldave. Iar semnificaţia evenimentului pentru naţiunea română este discutată cu cei doi invitaţi în studio, prof. univ. dr. Florin Platon şi conf. univ. Cristian Ploscaru, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Tot la Regional Cafe, realizatorii Gabriel Rotaru şi Vasile Arhire ne propun să mergem pe urmele Domnitorului Unirii – itinerariu prin localităţile de care este legat numele domnitorului: Bârlad, Galaţi, Ruginoasa. Despre „Hora Unirii” – autori şi semnificaţii – aflăm mai multe la TVR 3 de la prof. univ. dr. Mihail Cozmei, de la Universitatea de Arte din Iaşi.
De la ora 17.00, la Regionalia, realizatorul şi moderatorul Vasile Arhire şi invitaţii săi discută tot despre Marea Unire. Emisiunea de la TVR 3 este transmisă în direct de la Muzeul Unirii din Iaşi, invitaţi fiind prof. univ. dr. Gheorghe Iacob şi prof. Aurica Ichim. Prin ce rămâne Cuza memorabil sau care este semnificaţia internaţională a Unirii Principatelor sunt subiecte care vor fi abordate în emisiune. Telespectatorii TVR 3 mai pot vedea şi o expoziţie de documente referitoare la marele eveniment sau reportaje la Bârlad, Galaţi, Iaşi şi Ruginoasa.
Ziua Unirii va fi aniversată, la TVR 3, şi prin ediţia specială a emisiunii Muzica ta, realizată tot de studioul TVR Iaşi. Invitaţii programului difuzat în direct, de la ora 20.00, sunt Ion Chiriac, interpret de muzică folk şi Ştefan Pintilie, interpret de folclor.