Publicul poate viziona în direct toate canalele TVR, emisiuni înregistrate, dar şi producţii de arhivă
TVR lansează azi, 12 iunie, versiunea beta a platformei video tvrplus.ro, ce oferă telespectatorilor posibilitatea de a viziona în direct, pe Internet, toate cele şapte canale ale postului public de televiziune. De asemenea, telespectatorii pot revedea pe Internet, începând de azi, ediţii de arhivă pentru aproape 60 de emisiuni difuzate de TVR 1, TVR 2 şi TVR Cultural pentru care televiziunea publică deţine drepturi de difuzare online.
„Migrarea către web şi adaptarea la noul tip de consum video este un obiectiv strategic pentru televiziunea publică”, spune Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al TVR. „Succesele TVR în materie de webcasting, atât la Festivalul George Enescu, cât şi la Eurovision, când România s-a aflat în top 5 european la audienţa pe Internet a Selecţiei Naţionale ne-au dat încredere că suntem pe drumul cel bun. Dezvoltarea şi conectarea la viitor înseamnă mai mult decât o necesitate. Poate însemna salvarea televiziunii publice pe termen lung”, conchide Lăzescu.
„Lista emisiunilor disponibile pe tvrplus.ro va creşte în următoarele săptămâni; pregătim deja un lot de emisiuni difuzate pe TVR INFO, TVR 3 şi TVR Internaţional", spune Dorian Stoica, managerul de proiect al tvrplus.ro, portal a cărui echipă este formată din patru jurnalişti. „De asemenea, în săptămânile care urmează, ne vom concentra pe îmbogăţirea colecţiilor de materiale din arhiva TVR, scopul nostru fiind acela de a oferi celor circa 8 milioane* de utilizatori de Internet din România acces la emisiuni care au făcut istorie", a mai spus Stoica.
Lansat sub sloganul „Ai ce să vezi!”, portalul video al TVR, tvrplus.ro, este un proiect al Departamentului TVR Interactiv şi a fost dezvoltat în parteneriat cu DirectOne, companie selectată anul trecut în urma unei licitaţii. Potrivit contractului, dezvoltarea platformei video nu presupune niciun fel de obligaţie financiară din partea TVR, parteneriatul fiind unul de tip revenue share (cotă parte din venituri, n.n.) din publicitatea care urmează a fi atrasă pe site.
„Televiziunea publică are acum, prin tvrplus.ro, un instrument prin care răspunde adecvat culturii de consum media generată de Internet. E un instrument valoros, creat pentru oamenii care vor să hotărască singuri unde, când și cum vor să urmărească o anume emisiune”, spune Mona Dîrţu, director TVR Interactiv.
După portalul de ştiri (tvrinfo.ro), site-urile dedicate Eurovision şi EURO 2012 şi portalul video, TVR va lansa, în următoarea lună, alte două proiecte online: un nou site corporate şi unul dedicat Jocurilor Olimpice de Vară.
* Sursa: studiu realizat de Saïd Business School (Oxford University), la comanda Cisco, în 2010.