Sâmbătă, 11 septembrie 2010
TVR Cultural, ora 20.00
Maeştrii ecranului (LES MAITRES DU REGARD – Franţa, 2005) Episoadele 1, 2
Realizator: Christophe Champclaux
Cele 10 episoade ale seriei documentare vorbesc despre unii dintre cei mai importanţi maeştri ai marelui ecran de la începutul secolului al XX-lea, până în anii ’60. Frank Capra, Mack Sennett, Bela Lugosi, Buster Keaton, Carole Lombard, Orson Welles, Laurel şi Hardy sunt câteva dintre numele despre care veţi afla mai multe din seria Maeştrii ecranului. Fiecare episod e centrat pe viaţa şi activitatea unui regizor sau actor, conţinând fragmente de interviu şi extrase din filme reprezentative, atât pentru personalitatea respectivă, cât şi pentru istoria filmului în general.
Cu fiecare deceniu care trece, amintirile despre vârsta de aur a cinematografiei se estompează. Producând această serie, autorul încearcă să conserve şi să transmită, prin imagine, urmele trasate în memoria cinematografică de actori şi regizori de anvergură. Câteva dintre episoade evocă ansamblul carierei unei personalităţi din cinema cu ajutorul fotografiilor de arhivă şi al extraselor din filmele realizate de acea personalitate. Altele se concentrează pe o perioadă din viaţa unui artist, cum ar fi evenimentele din viaţa sa privată sau pe fracţiuni din istorie care au avut o infuenţă în cursul carierei respectivului actor/regizor. Interviurile inedite şi imaginile de arhivă sunt completate de extrasele din filme reprezentative, alese pentru a ilustra subiectul şi perioada abordată.
Creatorul seriei documentare Maeştrii ecranului, autorul, traducătorul şi realizatorul Christophe Champclaux, a produs mai mult de 40 de documentare destinate istoriei cinematografului.
Sâmbătă, 11 septembrie 2010
TVR Cultural, ora. 22.35
De ce trag clopotele, Mitică? (România, 1981)
Regia: Lucian Pintilie
Cu: Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Tora Vasilescu
Comedia De ce trag clopotele, Mitică? este inspirată din opera lui I.L. Caragiale. Filmul a fost interzis în anul 1981, iar premiera lui a avut loc în 1990.
Pampon este cuplat cu Didina. Frumoasa Didina are un amant, Crăcănel. Alt personaj feminin de amploare şi frumuseţe este Miţa. Ea, de asemenea, este amanta lui Crăcănel. Iancu este un tip norocos la jocuri, dar trist în dragoste. Normal că în orice relaţie, duplicitatea este descoperită. Crăcănel este prins între Didina şi Miţa. Ultima dintre ele este răzbunătoare şi umblă cu vitriolul la ea. Să se răzbune. Răzbunarea şi dragostea duc spre neprevăzut…
„În timp ce la baia turcească are loc o adevărată adunare populară, pregătirile de carnaval sunt terminate. În toiul petrecerii mahalalei îşi găseşte sfârşitul Mitică, fantele şi filosoful acestei lumi agitate de bagatele.” (Tudor Caranfil – Dicţionar de filme româneşti)