Vineri, 26 octombrie, ora 17.50
Duminică, 28 octombrie, ora ora 17.30
Două noi serii documentare debutează la sfârşitul acestei săptămâni la TVR Cultural: Puterea artei (vineri, 26 octombrie, 17.50) şi Istoria muzicii populare negre (duminică, 28 octombrie, 17.30). Prima este o serie documentară despre forţa, necesitatea şi pasiunea pentru artă, iar cea de-a doua este relatarea unei tradiţii glorioase de creaţie şi de interpretare, prezentată prin cuvintele şi întâmplările celor mai mari cântăreţi şi compozitori ai muzicii populare negre.
Detalii despre acestea se regăsesc mai jos, iar fotografii, în documentele ataşate. Vineri, 26 octombrie, ora 17.50
Puterea artei (SIMON SCHAMA’S POWER OF ART – Marea Britanie, 2006) – serie documentară nouă
Prezentator: Simon Schama
Producător: Clare Beavan
„Arta este inamicul rutinei, al automatismelor şi al stupidităţii. Arta este o revărsare de adevăr, un avânt al libertăţii. Ea taie, arde, dezvăluie…”, este de părere Simon Schama, prezentatorul noii serii documentare Puterea artei, de la TVR Cultural.
Puterea artei nu este o serie despre obiecte atârnate pe pereţi, nici despre decoraţiuni ori lucruri drăguţe. Este o serie documentară despre forţa, necesitatea şi pasiunea pentru artă – puterea artei.
Noua serie documentară difuzată de TVR Cultural invită telespectatorul într-o călătorie în trecut prin locurile unde au fost create 8 dintre capodoperele picturii mondiale: în lumea mesianică şi plină de criminalitate a Romei din perioada barocă; în Amsterdamul opulent şi parvenit; în Parisul revoluţionar; în Anglia victoriană, sufocată de bogăţie şi justeţe; în casele şi lupanarele din regiunea Provence; prin carnagiul războiului civil spaniol; prin New-York-ul anilor 1950, prins între Războiul Rece şi strălucirea Manhattanului. În fiecare dintre aceste locaţii, un artist este pus la colţ, trece printr-o criză ori are şansa de a se confrunta cu rivalii şi criticii săi din vremea respectivă.
Printre premiile obţinute de seria documentară programată de TVR Cultural vinerea, de la ora 17.50, se numără: BAFTA Craft Awards 2007 pentru cea mai bună imagine, o nominalizare la Premiul Huw Wheldon pentru Specialist Factual, iar episodul despre Bernini a fost în semifinala International Emmy Awards 2007, secţiunea Programe de Artă.
Episodul 1: Caravaggio
Roma, 1603. Reprezentările lui Iisus, ale Fecioarei Maria şi ale sfinţilor sunt frumoase şi pure, create pentru a cuceri inimile credincioşilor. Dar atunci a început să picteze Michelangelo Merisi da Caravaggio. El susţinea că puterea Evangheliilor stă în faptul că Mântuitorul era plămădit din carne şi sânge. Şi aşa L-a şi pictat, ca şi pe însoţitorii Săi, mai lumesc şi mai tangibil decât fusese reprezentat vreodată. Modelele sale erau luate de pe stradă, din taverne, din pieţe şi chiar din bordeluri.
Caravaggio a schimbat pentru totdeauna percepţia asupra a ceea ce pictura putea face, asupra cât de realist putea această artă să reprezinte viaţa. Dar, pentru unii, tocmai asta a fost problema – el a fost omul care a distrus pictura, a desacralizat-o.
Duminică, 28 octombrie, ora 17.30
Istoria muzicii populare negre (SOUL DEEP – THE STORY OF BLACK POPULAR MUSIC – Marea Britanie, 2005) – serie documetară nouă
Producător: William Naylor
Documentarul este relatarea unei tradiţii glorioase de creaţie şi de interpretare, prezentată prin cuvintele şi întâmplările celor mai mari cântăreţi şi compozitori ai săi.
Episodul 1: Naşterea muzicii soul
Intr-un interviu inedit al BBC cu Ray Charles, el dezvăluie cum inovaţiile sale au dus la sporirea semnificativă a iubitorilor de muzică soul. Termenul rhythm and blues a fost inventat de jurnalistul Jerry Wexler de la Billboard Magazine după ce şeful său i-a cerut să găsească o variantă pentru sintagma „race music”. După ce a concertat mulţi ani prin cluburi şi baruri împreună cu artişti ca Ruth Brown, Ray Charles şi-a creat în cele din urmă propriul stil – unificând muzica din sălile de dans cu cea din biserici.
Din 28 octombrie, la TVR Cultural, urmăriţi documentarul Istoria muzicii populare negre, serie în 6 episoade.
{mosloadposition user10}