TVR a intrat în a doua etapă a procesului de analiză organizaţională pentru obţinerea unui standard internaţional de management în industria media. Este vorba de standardul ISAS – similar certificării ISO -, conceput special pentru marile companii de media, de către Media & Society Foundation, un consorţiu format din profesionişti de televiziune, presă scrisă şi radio din Elveţia.
Această a doua etapă a procesului – demarat de TVR în luna aprilie 2011 – are rolul de a identifica valorile intangibile ale televiziunii publice (know-how, competenţe şi alte elemente particulare ale televiziunii publice). Astfel, în perioada 3-13 noiembrie, consultanţii companiei elveţiene Challenge Optimum vor intervieva un număr semnificativ de angajaţi din TVR, printr-un chestionar online.
În luna octombrie, consultanţii au condus o serie de workshopuri interne – pe diferite paliere de management şi execuţie -, pentru a identifica cele mai bune căi de reducere a cheltuielilor şi de creştere a economiilor, printre altele.
Consultanţii de la Challenge Optimum estimează că întregul proces de audit şi certificare ISAS se va finaliza peste aproximativ un an. Printre beneficiile pe care TVR le va obţine în urma certificării se numără: eliminarea proceselor şi fluxurilor de producţie redundante şi eficientizarea utilizării resurselor interne.
„Aproximativ 40% din standardele de management ale TVR sunt conforme cu cerinţele ISAS BCP 9001:2010", a declarat David Balme (foto), CEO al Challenge Optimum. David Balme a făcut aceste declaraţii în cadrul unui interviu pentru TVR*.
Standardul ISAS este agreat de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a radiourilor şi televiziunilor publice din Europa, la care TVR este afiliată. Printre companiile de media care au obţinut certificarea ISAS se numără: ziarul Le Temps (Elveţia), postul de televiziune Trans TV (Indonezia), postul de radio BNJ FM SA (Elveţia). De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune urmează să obţină acest tip de certificare la începutul anului 2012.
Prima parte a proiectului a fost finanţată de Media & Society Foundation. TVR şi consorţiul elveţian au depus la Ministerul Elveţian al Dezvoltării un proiect de finanţare externă pentru acoperirea integrală a proiectului.
*Mai jos puteţi citi câteva selecţii din interviul acordat de David Balme, urmând ca acesta să fie publicat integral în newsletterul pe care-l veţi primi vineri, 11 noiembrie 2011.
· TVR este o companie tânără „dpdv al sistemului de emisie implementat în 1994, dar şi în ceea ce priveşte vârsta echipei de management". TVR este una dintre puţinele companii de media tinere întâlnite de elveţieni.
· Optimizarea unei companii „este similară cu obţinerea permisului de conducere. La început faci multe greşeli şi s-ar putea chiar să faci câteva accidente minore. După doi ani, ai mult mai multă experienţă, ca şofer. Nu este o transformare imediată, este un proces de durată. De obicei, cu cât este mai mare compania, cu atât durează mai mult timp obţinerea rezultatelor."
· „Taxa TV este foarte mică în România, nefiind ajustată la inflaţie de mai bine de 10 ani. În plus, taxa TV din România este cea mai mică din Europa. Obţinerea certificării va creşte nivelul de încredere în calitatea managementului."
Despre:
ISAS BCP 9001: 2010 este un standard internaţional de calitate a managementului pentru companiile media. Acest standard, similar certificărilor ISO, este agreat de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a radiourilor şi televiziunilor publice din Europa – la care TVR este afiliată – şi a fost conceput special pentru marile companii media de către Media and Society Foundation din Geneva. ISAS BCP 9001:2010.
Challenge Optimum SA este o companie elveţiană de consultanţă şi audit, agreată de Media Society Foundation, prin care este implementat standardul ISAS – BCP. Printre clienţii săi se numără mari organizaţii media (de exemplu ziarul Le Temps şi Reuters), servicii publice de radiodifuziune, companii producătoare de ceasuri, alimente sau ciocolată, companii farmaceutice, companii producătoare de electronice.
Despre TVR:
Televiziunea Română are statut de instituţie publică şi emite pe şase canale (www.tvr.ro). Deţinem şi un canal experimental, care emite în sistem High Definition: TVR HD. TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cinci studiouri teritoriale.
TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994 (//www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=61903). Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani. CA cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Principala sursă de finanţare a televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care în acest moment este cea mai scăzută din Uniunea Europeana, adică 4 lei/familie lunar. Fondurile pe care Televiziunea Română le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de 98% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră.
Suntem afiliaţi la cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul audiovizualului, ceea ce ne oferă un avantaj competitiv în materie de calitate a producţiilor pe care le difuzăm: EBU (European Broadcasting Union), EGTA (European Group of Television Advertising), CIRCOM Regional (Asociaţia Televiziunilor Publice Regionale din Europa), Arte France, IFTA (Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune).
TVR a început un proces de redefinire a rolului de serviciu public de televiziune. Noua abordare pune accent pe dezbateri, traininguri, parteneriate strategice şi schimburi de idei cu societatea civilă, profesioniştii de media şi organizaţiile de profil. Astfel, TVR îşi propune să crească, pe termen lung, calitatea producţiilor şi a dialogului cu publicul şi să devină un reper în materie de jurnalism responsabil.
Dacă vreţi să fiţi conectaţi în timp real cu Televiziunea Română, ne puteţi urmări aici:
Facebook: www.facebook.com/televiziunea.romana
Twitter: //twitter.com/_TVR