La cea de-a 40-a ediţie a Premiilor Uniunii Cineaştilor (UCIN), profesioniştii din TVR au obţinut cinci premii la Secţiunea Film de scurtmetraj.
Premiul special al juriului la categoria Film de scurtmetraj a fost acordat documentarului "Nu uitaţi lumea uitată – Oamenii Deltei", realizat de Elena Dinu. Filmul documentar face parte din campania „Oamenii Deltei”, lansată de TVR în primăvara lui 2009, desfăşurată în mai multe ediţii şi dedicată îmbunătăţirii vieţii şi educaţiei locuitorilor din satele izolate din Delta Dunării.
Premiul pentru film documentar a fost obţinut de realizatoarea Roxana Chiriţă, pentru scurtmetrajul „Cornelia Pillat – Portret de familie". „Mă simt onorată de alegerea juriului, căruia – bineînţeles, de emoţie – am uitat să-i mulţumesc. Iar premiul… sper să fie de bun augur pentru „renăscutul" TVR Cinema!”, a spus Roxana Chiriţă.
Premiul pentru montaj a fost acordat editorului de imagine Sebastian Chelu, pentru „Cornelia Pillat – Portret de familie" şi „A demasca, demascare". „Am avut o satisfacţie deosebită pentru acest premiu. Cele două filme aparţin seriei „Rezistenţa prin cultură”, difuzată de TVR Cultural. Primul documentar este realizat de Roxana Chiriţă, iar al doilea de Alexandru Munteanu. Două filme extreme, cu o ilustraţie de epocă şi, mai ales, cu un fior dramatic pe care am încercat să-l surprind şi să-l montez. Trebuie să menţionez că imaginea întregii serii este semnată de un artist al imaginii, Sorin Chivulescu”, spune Sebastian Chelu.
Premiul pentru imagine i-a revenit operatorului Mugur Nedelescu, pentru „Poezia visului", documentar despre care autorul imaginii spune: „N-ar fi existat dacă doamna Miriam Răducanu nu l-ar fi conceput. Am lucrat la film împreună cu colegul şi prietenul meu Andrei Măgălie. Este un proiect special, bazat pe versurile lui Emil Bota, cu actorul Lari Georgescu, pe care l-a şcolit doamna Răducanu, iar Dana Moraru a făcut un decor interesant”.
Regizorul Tudor Chirilă a obţinut Premiul pentru film de televiziune pentru „Olăreasa de la Vama Sării". Realizatorul s-a bucurat deja de audienţele ridicate obţinute de TVR 2 la difuzarea documentarului. „Îmi propun să imprim în film imaginea ultimilor supravieţuitori ai vremurilor în care poporul român nu se transformase încă într-o populaţie”, a declarat cineastul. „Şi, pentru că am avut fericirea de a copilări prin acei munţi, am început de acolo”, a mai spuns Tudor Chirilă.
{mosloadposition user9}