Într-un sat românesc, un român îi spune soţiei „Te iubesc!” în ungureşte. Aflaţi mai multe despre secui, o etnie „altfel decât toate etniile de pe Pământ”, joi, 23 mai, de la ora 22.00
O nouă emisiune de publicistică de televiziune începe de mâine, 23 mai, la TVR 1 şi TVR HD. Dosar România, realizată de Răzvan Butaru, prezintă telespectatorilor, în fiecare joi seară, de la ora 22.00, reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim zilnic, acum în momente de criză acută. Falimentul, la propriu, al unor localităţi, sărăcia, disperarea, plecarea masivă din ţară a medicilor sau a asistentelor medicale, dar şi geniul unor copii de valoare, poveştile fabuloase ale unora dintre noi care au luptat în viaţă pentru a-şi depăşi condiţia sunt subiecte care vor putea fi urmărite la Dosar România. Emisiunea va putea fi văzută şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro.
Cea mai valoroasă echipă de publicistică de televiziune, premiată naţional şi internaţional, cu 20 de ani de experienţă în acest domeniu – formată Codruţa Angelescu, Diana Deleanu, Ioana Mureşan, Sorana Stănescu, Cornel Mihalache, Cătălin Apostol, Gabriel Geamănu, Ionuţ Cărpătorea şi Răzvan Butaru – vine să deschidă Dosar România, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul, poate şi viitorul acestei ţări.
Primul episod Dosar România îi aduce în prim plan pe secuii din România. Gabriel Geamănu devoalează complicata poveste a celor ce pretind că trăiesc în ţinutul secuiesc, precum şi a celor ce se simt înghesuiţi în regiunea Harcov. În premieră, într-un documentar de investigaţie, Gabriel Geamanu deschide dosarul unui conflict întreţinut artificial, în care românii, secuii şi maghiarii de rând spun pentru prima oară ce vor şi ei cu adevarat.
„Este greu să convingi un secui să vorbească în faţa unei camere de televiziune. În general, este greu să-l faci să vorbească. Dacă vrei să ştii cum sunt secuii, trebuie să mergi în mijlocul lor, în Ţinutul Secuiesc, aflat în inima României. Ei spun despre etnia lor că este altfel decât toate etniile de pe Pământ. Că ei sunt altfel decât românii sau maghiarii. Că ei sunt secui şi atât. Că secui te naşti, nu devii”, povesteşte realizatorul filmului documentar despre secuii din România, Gabriel Geamănu.
Pentru primul episod al emisiunii Dosar România, Gabriel Geamănu a stat de vorbă cu secui şi români despre toleranţă şi intoleranţă, despre extremism, despre ceea ce înseamnă o familie mixtă, despre însemnele secuieşti, despre autonomie, despre regionalizare. Pentru realizarea acestui film documentar, Gabriel Geamănu a mers la Doboi, un sat românesc, în care un român îi spune soţiei "Te iubesc!", în ungureşte. A mai mers într-un cimitir în care sunt îngropaţi soldaţi români căzuţi în cele două Războaie Mondiale. Cimitirul este abandonat şi seamănă cu o groapă comună. Crucile sunt toate la fel, plăcuţele au fost smulse. Gabriel Geamănu a aflat că, uneori, limba română se predă în maghiară, în Harghita şi Covasna. A mai constatat că românii sunt din ce în ce mai puţini în secuime şi că Bucureştiul i-a abandonat. De asemenea, că secuii trăiesc, aici, în pace cu românii, dar şi că unii politicieni români şi maghiari trăiesc din învrăjbirea acestor două naţii.
Ediţia de mâine a emisiunii Dosar România mai are şi al doilea subiect: Stegozaurii, un film despre patriotismul care nu se înfăşoară în tone şi hectare de tricolor, un film despre adevăr şi patrotism, realizat de Cornel Mihalache.