De duminică, 23 ianuarie, ora 18.00
Din 23 ianuarie, telespectatorii TVR 1 pot urmări, săptămânal, 50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu, o emisiune structurată sub forma unui dialog între scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu şi filosoful şi scriitorul Gabriel Liiceanu. Emisiunea este una de igienă mentală şi îşi propune să stimuleze capacitatea noastră, a tuturor, de a gândi pe cont propriu.
„E vorba de lucruri care ne frământă pe toţi, unele pentru că le suportăm zi de zi, altele pentru că fac parte din constantele vieţii înseşi. Ce facem cu viaţa noastră, de ce facem sau spunem prostii, de ce urâm sau de ce invidiem, ce sens are cititul, la ce e bună democraţia sau dacă e bine să faci politică sunt întrebări care ne privesc pe toţi şi în jurul cărora, conştient sau nu, ne construim viaţa”, spune Gabriel Liiceanu. Programul porneşte de la ideea că românii sunt din ce în ce mai puţin atraşi de emisiunile canalelor de televiziune. Zapând de pe un post pe altul, avem impresia că vieţile noastre nu sunt decât un conglomerat de lucruri triste, când nu sordide, şi că ele se alcătuiesc exclusiv prin acumularea unui cotidian din ce în ce mai greu de suportat.
Cei doi oameni de cultură vor discuta despre teme care privesc condiţia umană, despre poporul român şi complexele lui, despre raportul nostru cu nevăzutul şi necunoscutul, încercând, din când în când, să refacă o ierarhie a valorilor. „Dar nu pentru că ne asumăm o autoritate de oracol, ci pentru că ni se pare că, împreună cu alţi mulţi români, avem aceleaşi nemulţumiri şi aceleaşi speranţe”, precizează Andrei Pleşu.
La 50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu, telespectatorii TVR 1 vor putea urmări duminica, de la ora 18.00, subiecte precum: Despre speranţă, Despre prostie, Merită să faci binele?, Ce înseamnă să gândeşti pe cont propriu?, E bine să faci politică?, Ce faci cu viaţa ta?, De ce călătorim?, De ce invidiem?, Ai noştri tineri, Ce facem cu copiii noştri?, E bună democraţia?, De ce citim?, Mulţumesc, domnule Profesor, Despre impostură, Oamenii pe care i-am cunoscut, Cain şi Abel, Ce regretăm?, Ochiul străinului etc.