Primii kilometri ai reţelei de trasee de bicicletă Viscri – Sighişoara vor fi inauguraţi luna viitoare
Fundaţia ADEPT Transilvania, în parteneriat cu organizaţia Prietenii Naturii din Elveţia si Fundatia Orange, anunță începerea proiectului ”Descoperă Târnava Mare pe bicicletă”, proiect prin care opt sate din regiune vor fi legate de municipiul Sighişoara printr-o rețea de trasee construite de bicicletă. Reţeaua de trasee, cu o lungime totală de 80 de kilometri, va fi finalizată complet în 2 ani şi are ca scop dezvoltarea turismului sustenabil şi sprijinirea comunităţilor locale din regiune.
Un obiectiv important al proiectului este implementarea unei strategii de turism cu ajutorul partenerului, urmând exemple de bună practică din Elveţia. Iubitorii de natură români sau străini vor avea ocazia să descopere frumuseţea şi tradiţiile locului pedalând prin păduri și fânețe, dar şi prin satele Archita, Viscri, Buneşti, Meșendorf, Criț, Cloașterf, Saschiz şi Roadeș. Traseele vor fi marcate prin panouri la intrarea în fiecare sat, precum şi cu panouri cu informaţii despre flora, fauna şi cultura locală.
La începutul lunii august va fi dat în folosinţă primul tronson, cu o lungime de 5 kilometri, care leagă satele Buneşti şi Crit, urmând ca la finele lunii septembrie să fie inaugurat al doilea tronson, de 15 kilometri, între Viscri şi Meșendorf. Întreg traseul se întinde pe o zonă de dealuri, la altitudini cuprinse între 350 şi 800 de metri, traversând în proporţie de 85% zone de pădure. Pentru a putea fi utilizat pe orice tip de vreme, cu excepţia ninsorii, traseul va consta într-un strat de calcar compactat, cu lăţimea cuprinsă între 60 şi 80 de centimetri. Pantă maximă nu va depăşi 10%, iar înclinaţia medie a traseului va fi de circa 4%.
Pentru a se evita zonele "fierbinți" din punct de vedere al biodiversității, cum ar fi de exemplu cuiburile de acvilă țipătoare mică, traseele vor fi alese împreună cu reprezentanți ai custodelul sitului Natura2000 Sighișoara – Târnava Mare și ai celor douӑ ocoale silvice care administrează pădurile din zonă, precum și de specialiști în floră și faună.
Turiştii care doresc să se cazeze în regiune au la dispoziţie mai multe pensiuni în stil tradiţional şi două campinguri. Ei pot găsi informaţii utile pe website-ul //www.discovertarnavamare.org/ , dedicat dezvoltării turistice a zonei.
Traseul de bicicletă va fi promovat prin printr-un website dedicat, o aplicaţie smartphone, broşuri, hărţi, concursuri, seminarii şi conferinţe.
Proiectul ”Descoperă Târnava Mare pe bicicletă” este finanţat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Cofinanțarea acestui proiect este asigurată de Fundaţia Orange.
Bugetul total al proiectului este de 280.000 CHF, din care 250.000 CHF asigurați prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, iar diferența de către Fundatia Orange.
Fundația ADEPT Transilvania este implicată în proiecte de dezvoltare rurală și conservare a naturii în regiunea Târnava Mare din anul 2004.