Nu există nutriționist care să spună că a consuma pește este un lucru greșit. Dimpotrivă. Peștele se numără printre cele mai sănătoase alimente, fiind apreciat și pentru gust, dar și pentru multiplele sale beneficii. Indiferent dacă este vorba de pește proaspăt, congelat sau conservat.
Sigur, cel mai la îndemână este cel conservat, pentru că te scutește de lungul șir al operațiunilor de preparare, „efortul” limitându-se la a deschide o cutie metalică. Și gura. Altfel spus, drumul către plăcerea de a-l savura este scurt, extrem de scurt.
Dacă este să ne referim la cele mai nutritive și deloc costisitoare specii de pește, în fruntea listei stau sardinele. Excelentă sursă de proteine – esențiale pentru organism – sardinele sunt apreciate de toți iubitorii de pește.
Bogată sursă de acizi grași Omega-3, sardinele furnizează organismului și o serie întreagă de vitamine și minerale: B2 (cu rol în metabolizarea grăsimilor, carbohidraților și proteinelor), B3 (atât de necesară sistemului digestiv și celui nervos), B12 (esențială pentru funcționarea optimă a creierului și formarea sângelui), D, calciu, seleniu și sodiu. Și apropo de calciu (natural în acest caz!), nu este deloc de ignorat contribuția celui conținut de sardine în menținerea unui sistem osos sănătos.
Poate că nu îți amintești să mănânci pește atât de des pe cât ți-ai propus să o faci, dar acum e momentul potrivit. A început Postul Crăciunului și la fiecare sfârșit de săptămână, sâmbăta și duminica, este permis consumul de pește! Cel mai bun prilej să te bucuri de caliatea excepțională a conservelor EVA sardine în ulei vegetal sau în ulei vegetal cu lămâie. Apropo, te-ai întrebat vreodată de ce peștele, în general, se consumă cu lămâie? Pentru că lămâia îmbunătățește digestia, să știi de la noi!
Pentru cei cu alte preferințe decât cele clasice – să le zicem – mai există și sortimentul EVA sardine în sos tomat. O combinație de-a dreptul divină, în care micile sardine pescuite din Marea Adriatică par că înoată în continuare, însă… în sosul de tomate. Conținutului de vitamine și minerale al sardinelor i se mai adaugă, în conservă, un beneficiu în plus: acela al licopenului și fierului cu care se pot lăuda roșiile ajunse sos. Delicios!
Conservele se pot consuma ca atare, rapid, în aproape orice împrejurare, dar pot fi și ingredient al unor preparate mai mult sau mai puțin elaborate. De exemplu, cele în ulei vegetal cu lămâie pot fi pasate și amestecate cu unt sau margarină (varianta pentru cei care țin post), adăugându-li-se și un praf de piper alb măcinat fin. Pasta poate fi servită pe felii de pâine prăjită, ca aperitiv.
De asemenea, se mai pot prepara gustoase și sățioase salate, calde sau reci: cu cartofi și măsline, cu paste, cu salată verde și brânză feta (sau tofu, varianta pentru cei care postesc). Cât despre sardinele în sos tomat, doar un boț de mămăligă caldă le lipsește și… gata-i masă!