Brianna Wiest
Editura NEMIRA
„Munții au fost dintotdeauna folosiți ca metafore pentru treziri spirituale la realitate, călătorii de dezvoltare personală și, desigur, pentru provocări insurmontabile care par imposibil de depășit când ne aflăm pe fundul prăpastiei. Ca multe alte lucruri din natură, munții ne oferă o înțelepciune inerentă despre ce suntem nevoiți să facem pentru a ne atinge cel mai mare potențial.”
„Scopul omului este să se dezvolte.”
„Să ai un munte în față nu înseamnă că ești fundamental distrus într-o anumită privință. Totul în natură este imperfect și tocmai datorită acestei imperfecțiuni este posibilă dezvoltarea. (…) Faptul că ești imperfect nu înseamnă că ai eșuat; e un semn că ești o ființă umană și, mai important, e un semn că există și mai mult potențial în tine.”
„Muntele tău îți cere să împaci cele două părți din tine conștientul și subconștientul, acea parte a ta care e conștientă de ceea ce îți dorești și partea care nu își dă seama de ce ești încă reținut.”
„Poate știi care este muntele tău. Poate e vorba de dependență, de greutatea corporală, de relații, de serviciu, de motivație sau de bani. Poate nu știi. Poate e doar o senzație vagă de neliniște, de stimă de sine scăzută, de teamă sau de o insatisfacție generală care pare să se reverse în toate celelalte aspecte ale vieții. Muntele este deseori mai puțin o provocare pe care o avem în față și mai mult o problemă din interior, o fundație instabilă care ar putea să nu pară evidentă la suprafață, dar cu toate astea schimbă aproape fiecare aspect al vieții noastre.”
Tu ești muntele. Cum să transformi autosabotarea în autocontrol este o carte despre autosabotare, aceea care nu este vizibilă de la început și care are, uneori, rădăcini nebănuite. Brianna Wiest analizează în detaliu autosabotarea, factorii declanșatori, dar nu se limitează la a-i prezenta. Merge mai departe și oferă, pentru fiecare situație în parte, soluții concrete. Se ajunge și la analiza trecutului cu toate traumele sale – și la modalități de vindecare a acestora, dar și la inteligența emoțională și importanța ei pentru depășirea autosabotării.
De la analiza trecutului se trece la “crearea unui viitor”, iar ultimul capitol vorbește despre trecerea de la autosabotare la stăpânirea de sine.
„Muntele tău este zidul dintre tine și viața pe care o vrei să o trăiești. Înfruntarea lui este și singura cale spre libertatea și transformarea ta.”
„În cele din urmă, nu muntele este cel pe care trebuie să-l stăpânești, ci propria persoană.”
Tu ești muntele este o carte care trebuie citită pe îndelete, cu atenție și, mai ales, cu dorința de a identifica factorii și elementele care te autosabotează și de a găsi și implementa soluțiile potrivite pentru a depăși aceste piedici – vizibile sau nu.
Cartea este potrivită pentru toți cei care simt că sunt blocați, pentru toți cei care își doresc ceva, dar par a nu fi capabili să atingă acel obiectiv (uneori nereușind nici măcar să facă primul pas spre a atinge respectivul țel). Nu este o carte pe care doar o răsfoiești, este o carte care te ajută să parcurgi un drum ce poate fi uneori dificil, dar care te va ajuta să devii o mai bună versiune a ta, să depășești piedicile care stau în fața propriei dezvoltări.