Indiferent că ești la începutul carierei sau te afli deja pe calea spre pensionare, este important să iei măsuri proactive, pentru a-ți asigura o viață confortabilă, după retragerea din activitate. Nu știi care sunt acestea? Îți spunem noi. Descoperă în continuare câteva acțiuni pe care să le iei în considerare, pentru a-ți începe planul de a avea o pensionare fără griji.
1. Stabilirea priorităților financiare pentru viitor
Sursă foto: Shutterstock
Pentru a te pregăti eficient pentru pensie, este esențial să îți stabilești clar prioritățile financiare. Pentru asta, poți începe prin a reflecta asupra obiectivelor tale de lungă durată: Cum vrei să arate viața ta după ce-ți închei activitatea profesională? Îți dorești să îți menții același stil de viață, să călătorești sau să susții financiar familia? Aceste întrebări te vor ajuta să înțelegi care sunt economiile și investițiile de care ai nevoie pentru a-ți atinge scopurile.
După ce ai stabilit ce contează cel mai mult pentru tine, alocă resursele financiare în mod corespunzător. Fă diferența între cheltuielile pe termen scurt și cele pe termen lung și gândește-te la oportunități de economisire suplimentară. Este important să prioritizezi economiile și investițiile care îți vor aduce siguranță și stabilitate la pensie.
2. Stabilirea unui plan de economisire pentru pensie
Indiferent de obiectivele tale, cel mai probabil ai deja în minte un buget lunar cu care știi că ai trăi stilul de viață pe care ți-l dorești. Așa că, dacă vrei să economisești o anumită sumă de bani până la pensie, prima dată, poți să faci o verificare pensie online, pentru a vedea câți bani s-au acumulat în fondul de pensii private obligatorii. Mai apoi, analizează diferența.
De câți bani mai ai nevoie pentru a-ți îndeplini obiectivul?
Iar ca să fii cu un pas și mai aproape de obiectivul tău, poți alege un fond de pensii privat facultativ. După cum știi, în România există 3 piloni de pensie. În timp ce pilonul I și pilonul II reprezintă pensii obligatorii, de stat, respectiv private, pilonul III de pensii reprezintă pensia privată facultativă. Alegând să contribui și la pilonul III, îți asiguri un venit suplimentar la pensie, pe lângă cel obținut de la stat, iar randamentele în timp pot fi semnificative.
O altă metodă la îndemână este de a deschide un cont de economii. Banca aleasă îți va oferi o anumită dobândă anuală pentru banii depuși și, astfel, în timp, economiile tale vor crește.
3. Îmbunătățirea abilităților și a educației financiare
Ca să știi exact care sunt alegerile financiare cele mai potrivite pentru tine, nu uita să investești constant în îmbunătățirea abilităților și a educației tale financiare.
Acest lucru poate include citirea de cărți despre gestionarea banilor, participarea la cursuri sau seminarii despre investiții și planificare financiară sau ai putea chiar să te consulți cu un consultant financiar.
Înțelegerea modului în care funcționează anumite tipuri de investiții și riscurile la care te supui te pot ajuta să iei decizii mai bune pentru viitorul tău.
În același timp, îmbunătățirea abilităților tale profesionale poate să-ți crească venitul pe parcursul carierei și, astfel, să îți permită să economisești mai mult pentru pensie. Investind în dezvoltare și profitând de anumite hobby-uri pe care să le monetizezi, poți chiar să-ți înființezi propria afacere.
În concluzie, pe lângă adoptarea strategiilor de mai sus, este important să îți evaluezi și să îți actualizezi periodic planul de pensie. Circumstanțele personale, economice și de piață se schimbă, așa că este esențial să te asiguri că planul tău rămâne relevant. Revizuiește-ți obiectivele de economisire, portofoliul de investiții și stilul de viață pe care ți-l dorești la pensionare și fii deschis la ajustări ale strategiei, în funcție de schimbările din viața ta.