De multe ori te confrunți cu murdărie în exces în locuința ta, mai ales pe podea, acolo unde oricât ai aspira și șterge se stâng fire de păr și praf. Testul șosetelor albe e greu de trecut, asta pentru că și atunci când abia ai terminat curățenia, ele tind să devină negre pe talpă.
Cum faci să cureți eficient podeaua, astfel încât să nu mai existe nicio urmă de murdărie, să fie strălucitoare și astfel să te poți bucura de o locuință așa cum ți-o dorești? Deși pare simplu, ai nevoie de câteva ponturi pe care dacă le știi și le aplici vei reuși să îți faci casa lună.
Iată câteva ponturi pentru a reuși să cureți eficient podeaua casei tale:
Îndepărtează întâi praful și resturile de pe podea
Primul pas într-o curățare eficientă este să eliberezi podeaua pe cât posibil. Mută obiectele de mobilier mici, astfel încât să nu te încurce. Folosește un aspirator, cu ajutorul căruia să îndepărtezi cât mai bine particulele de praf, firele de păr, firimiturile și toate celelalte resturi care se strâng într-o cameră. Iar pentru că praful nu se așează doar pe podea sau pe mobilă, ca să te asiguri că n-a mai rămas nicăieri, aspiră inclusiv canapeaua, fotoliile și spațiile precum pervazul și colțurile ușilor și ale ferestrelor. Cel mai simplu este să utilizezi aspiratorul de mână fără fir, pe care-l vei manevra ușor chiar și în cele mai înalte puncte din încăpere, cum ar fi marginile geamurilor. De asemenea, încearcă să aspiri periodic praful de sub piesele de mobilier mai mari. Deși sunt greu de mutat, dacă praful se strânge în anumite locuri care par inaccesibile, acesta va apărea mai repede peste tot.
Începe aspirarea din cel mai îndepărtat colț al fiecărei încăperi și termină spre ușă. De asemenea, curăță papucii de casă, în caz că folosești unii, pentru că în mod sigur praful și murdăria se vor strânge pe tălpile lor.
Trucuri de curățare în funcție de tipul de podea
După ce ai terminat de aspirat, e timpul să treci la spălarea cu apă și soluție de curățat. E important să utilizezi un mop și apoi o cârpă pentru îndepărta umezeala. În general, în urma mopului, oricât de bine l-ai stoarce, rămâne apă. Prima variantă ar fi să lași să se usuce, însă în cazul in care a mai rămas ceva praf, acesta se va usca, nu va fi îndepărtat. Optează pentru o cârpă din fibre naturale, moale, care să nu zgârie suprafața, mai ales dacă vorbim de parchet laminat, lemn sau marmură.
Alege produsele de curățare special concepute pentru tipul de pardoseală pe care urmează să-l speli. Există și varianta celor universale, în cazul în care ai parchet în camere și gresie pe hol sau în bucătării. Sau poți foarte bine să schimbi apa, respectiv soluția de curățare.
Parchetul laminat are nevoie de o atenție specială pentru că este suprafața care se zgârie cel mai ușor. Evită apa în exces, căci se poate infiltra în locurile unde se îmbină plăcile de parchet și pot apărea denivelări. Folosește o cârpă moale după ce ai aspirat și dat cu mopul. Aceleași trucuri se folosesc și pentru lemnul clasic.
Pentru gresie, marmură sau granit e important să te asiguri că nu rămân pete inestetice. Spre deosebire de parchet, această suprafață poate fi lustruită. Atenție, însă, la ce produse folosești, căci podelele pot deveni alunecoase.
Ține cont de ponturile de mai sus și curățarea podelei va fi floare la ureche pentru tine. Te vei bucura de o locuință curată, fără să fie nevoie să stai permanent cu aspiratorul și mopul în mână.