Dacă nu ești posesorul unei locuințe de dimensiuni mari, nu trebuie să renunți la planurile ideale de amenajare. Din fericire, cu puțină imaginație, ai ocazia să depozitezi obiectele din casă chiar și într-un spațiu mic, astfel încât să folosești la maximum fiecare colțișor. Află cum poți câștiga spațiu acolo unde nu pare să existe nicio soluție, din articolul de mai jos!
Înlocuiește ușile clasice cu uși glisante
Dacă locuiești într-un apartament mic, poți lua în calcul ideea de a înlocui ușile clasice cu uși glisante la preț avantajos, care te ajută să creezi impresia de loc spațios și aerisit. Ușile glisante pot fi folosite atât ca perete despărțitor, cât și ca uși de cameră și uși pentru dressing, folosind spațiul la capacitatea maximă. Principalul avantaj al sistemelor de uși glisante este dat de raza mică de deschidere, deoarece spațiul existent este folosit la maxim.
sursa foto: pexels
Folosește mobilă modulară
Un alt truc de care poți ține cont atunci când nu ai o locuință de dimensiuni mari implică folosirea mobilei modulare. Astfel, este recomandat să alegi o canapea extensibilă, în locul uneia fixe, care te va ajuta să câștigi spațiu, putând renunța la pat. În plus, fiecare corp modular poate să fie compartimentat în funcție de nevoi sau de locuința în care acesta este amplasat.
Mobila modulară poate să fie mutată dintr-o parte în alta a casei, în funcție de schimbările care au loc în acest spațiu. În acest fel, te poți bucura de utilitatea noilor obiecte de mobilier, care au servit în trecut unui alt scop. Te poți bucura de mobilă modulară care poate fi făcută la comandă, în funcție de nevoile și indicațiile tale.
Zugrăvește pereții în culori deschise
Poți alege să zugrăvești pereții camerelor și să înlocuiești faianța din baie și din bucătărie în nuanțe cât mai deschise. Albul clasic rămâne în continuare la modă, deoarece oferă senzația de spațiu și de luminozitate, însă poți opta și pentru nuanțe reci de verde, albastru sau violet. Nu ezita să alegi culoarea parchetului și a gresiei din baie și bucătărie în nuanțe foarte deschise, care imită lemnul sau marmura, potrivite pentru a da senzația de spațiu mărit.
Degajează spațiul din locuință
Poți gândi pe verticală toate spațiile de depozitare de care dispui – rafturi și dulapuri suspendate sau chiar plutitoare. Poți alege să dărâmi și un perete sau doi, astfel încât să creezi senzația de spațiu sau să elimini caloriferele din încăpere, pentru a le înlocui cu încălzire prin pardoseală. Această schimbare îți va oferi un confort sporit și un spațiu generos, care poate fi folosit în alte scopuri. Dacă ai deja un apartament deschis, lasă cel puțin un metru distanță între living și bucătărie, pe care să nu le încarci cu mobilă.
Folosește cât mai multe rafturi
Este util să folosești un echilibru în mobilarea locuinței, pentru a ocupa cât mai puțin spațiu pe podea. Orientează-te, astfel, către pereți! Rafturile nu trebuie să fie folosite doar pentru cărți, ci și pentru depozitarea obiectelor pe care îți dorești să le ai tot timpul la îndemână. În acest fel, vei reuși să câștigi spațiu într-o locuință mică și să amenajezi convenabil încăperile.
Reconfigurează spațiul din bucătărie
În ceea ce privește spațiul din bucătărie, poți alege să integrezi oglinzi sau finisaje de sticlă, măsuțe pliante și electrocasnice de dimensiuni mici, care pot fi ușor de folosit în peisajul general, fără să creeze un disconfort din punct de vedere estetic.
Atunci când amenajezi o locuință de dimensiuni mici, trebuie să pui cât mai mult în valoare lumina naturală. Mai mult, cu cât spațiul este mai aglomerat și mai sufocat de obiecte, cu atât va părea mai mic și mai incomod. Menține întotdeauna apartamentul în perfectă ordine, astfel încât să te bucuri de tot confortul unei locuințe confortabile.