Mai mult decât lansarea unui volum de versuri şi mai degrabă un veritabil spectacol de poezie şi muzică… aşa s-a petrecut joi, 28 noiembrie, prezentarea noului volum semnat de colega noastră Diana-Maria Şincai şi intitulat „Tropicul unicornului”.
„Un bijutier al versului”, cum a numit-o Dan Şanta, şeful Serviciului Relaţii Internaţionale al Radio România, unde autoarea îşi desfăşoară activitatea profesională încă din anul 1999, Diana Şincai a rezumat, cu aceeaşi remarcabilă capacitate de a construi imagini din cuvinte, ceea ce înseamă pentru domnia sa acest al doilea volum de poezie: „Când eşti în amiază şi te uiţi în urmă, te întrebi dacă viaţa a săpat, sau a sculptat, în tine. Răspunsul, pentru mine, este această carte”.
Prezent la lansarea acestui volum de versuri, domnul Ovidiu Miculescu, preşedinte – director general al Radio România, a menţionat: „În desfăşurarea misiunii publice a Radioului se întâmplă astfel de evenimente, un exemplu al faptului că oamenii din radioul public aparţin unei lumi speciale, extrem de creative. Ceea ce mă bucură este că şi pentru Diana Şincai şi pentru noi, cei prezenţi aici, Radio România înseamnă acasă, cu bune şi cu rele. Totdeauna radioul public şi-a promovat, apărat şi protejat oamenii, cu precădere oamenii de valoare. Dacă acest lucru s-a întâmplat timp de 84 de ani, se va întâmpla şi în continuare.”
„O carte tulburătoare”, aşa a definit Ioan Adam acest nou volum de versuri apărut la distanţă de 11 ani de primul volum, apreciind în mod deosebit ceea ce a numit „fidelitatea autoarei faţă de un anumit model liric, cel al baladei, şi faţă de un simbol obsedant al literaturii române, cel al inorogului”.
Doamna Ruxandra Săraru, preşedinta Fundaţiei Radio România, a amintit pentru cei prezenţi faptul că există o adevărată tradiţie scriitoricească la Serviciul Relaţii Internaţionale, Diana Maria Şincai alăturându-se, astfel, colegilor ei Titus Vîjeu şi Dan Şanta în această temerară călătorie literară. Remarcând deopotrivă calităţile profesionale şi artistice ale autoarei, Ruxandra Săraru a mai adăugat: „Diana Şincai şi-a creat o lume imaginară, pentru a putea trăi în lumea reală.”
La rândul său doamna Sofia Şincan spunea inspirat: „Diana Şincai este un hamal al vieţii: cară după ea cele de la slujbă, de acasă, din trecut, aşteptând cu răbdare şi speranţă cele din viitor”.
„O carte în afara modelor”, aşa a apreciat acest volum Titus Vâjeu. Ca fost director al Direcţiei Relaţii Internaţionale, domnia sa a ţinut, de asemenea, să amintească „(…) relaţiile admirabile pe care radioul public le-a ţesut, prin compartimentul Relaţii Internaţionale, cu toate zonele diplomaţiei mondiale, relaţii cu tradiţie solidă, care dovedesc că Radio România a fost şi redevine principala instituţie de cultură a acestei ţări.”
La lansarea volumului de versuri au fost prezenţi membri ai corpului diplomatic, jurnalişti, colegi şi „prieteni” ai poeziei Dianei Şincai. Invitaţi speciali au fost actriţa Violeta Berbiuc şi interpretul Vladimir Pesantez, cei care au transformat acest eveniment într-un spectacol de muzică şi poezie cu adevărat remarcabil.