Orchestra Naţională Radio şi Alexandru Tomescu, cântând la inegalabilul Stradivarius, vă vor purta vineri, 29 octombrie 2010, de la ora 19.00, în lumea recreată de filmul lui Radu Mihăileanu – „Le concert”. Violonistul va interpreta celebrul Concert pentru vioară şi orchestră de Ceaikovski, inclus pe coloana sonoră a filmului care a câştigat premiul César de anul acesta pentru Cel mai bun sunet şi Cea mai bună muzică.
Programul este completat de lucrări simfonice spectaculoase precum Trei dansuri româneşti de Theodor Rogalski sau Dansul Salomeei din opera „Salomeea” de Richard Strauss. În încheierea unei seri aniversare desăvârşite, publicul va putea audia Don Quijote, op 35 de Strauss, avându-i ca solişti pe Răzvan Suma (la violoncel) şi Carol Măi-Antal (la violă).
Dirijor: Jin Wang.
Alexandru Tomescu, “o personalitate matură, complexă, tot mai curioasă în descoperirea profunzimilor concertelor pe care le abordează”, aşa cum îl apreciază criticii, este unul dintre exponenţii de marcă ai şcolii violonistice româneşti. Peste 20 de premii la concursuri internaţionale, câteva sute de concerte în întreaga lume, colaborări cu mari dirijori si nenumărate înregistrări – o carte de vizită impresionantă pentru tânărul violonist, a cărui tehnică impecabilă, sensibilitate şi maturitate muzicală au depăşit de mult graniţele Europei, traversând Oceanul şi ajungând până în Asia.
În septembrie 2007 Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani.
Jin Wang este considerat, pe drept, unul dintre cei mai valoroşi artişti din generaţia sa, cu o activitate concertistică demnă de apreciere: peste 600 de concerte şi spectacole, la pupitrul unor cunoscute ansambluri europene (orchestrele radio din Copenhaga, Stockholm, Berlin, filarmonicile din Praga, Liverpool, Helsinki, Bergen etc.) precum şi orchestrele naţionale din Asia (Taiwan, China, Singapore, Coreea, Japonia). Format la conservatoarele din Beijing şi Viena (clasa prof.Österreicher şi Hager), Jin Wang a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Zubin Mehta şi a studiat în particular cu Leonard Bernstein.
Răzvan Suma este profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzica Bucureşti şi este invitat să predea la cursuri de măiestrie prestigioase şi cu tradiţie organizate de Asociaţia SONORO.
În anul 2004 ia naştere „Romanian Piano Trio”, unde îl regăsim pe Răzvan Suma alături de doi dintre cei mai apreciaţi muzicieni tineri din România, Horia Mihail şi Alexandru Tomescu.
Licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu, Carol Măi-Antal este, din 2001, membru al Orchestrei Naţionale Radio (iniţial ca violonist). Din 2005 ocupă postul de şef partidă – violă al aceleaşi Orchestre.