Tripla lansare de carte:
Sonete din Crimeea. Sonety krymskie de Adam Mickiewicz
Romanul istoric al lui Henryk Sienkiewicz in context european
de Maria Varcioroveanu
Cultura si civilizatie polona (sec. X-XVII) de Constantin Geambasu
Institutul Polonez din Bucuresti va invita la lansarea volumelor: Sonete din Crimeea. Sonety krymskie de Adam Mickiewicz, Editura Paidea, traducere de Passionaria Stoicescu si Constantin Geambasu, Romanul istoric al lui Henryk Sienkiewicz in context european de Maria Varcioroveanu, Editura Universitatii din Bucuresti si Cultura si civilizatie polona (sec. X-XVII) de Constantin Geambasu, Editura Universitatii din Bucuresti. Manifestarea va avea loc joi, 19 ianuarie, ora 12.00, la Sala de consiliu a Facultatii de Limbi Straine, Universitatea Bucuresti, str. Pitar Mos, nr. 7-13.
„Sonetele din Crimeea au fost publicate la Moscova in anul 1826, alcatuind un ciclu artistic unitar, generat de frumosul peisaj din tinutul tatarilor. Imaginile evocate transpar in toata frumusetea si bogatia lor, dezvaluind o gama impresionanta de culori, tonalitati, linii, miscari, trairi si emotii. Adevarate imnuri ale frumusetii naturii, sonetele transmit, dincolo de admiratia fata de peisajul local, trairile intense ale subiectului liric, puternic marcat de dorul de tara pe care a fost obligat sa o paraseasca, de zbuciumul despartirii de persoana iubita, de insingurarea si departarea de tinutul natal…
Editia de fata reprezinta o versiune complet noua, fiind pregatita cu prilejul sarbatoririi a 150 de ani de la moartea poetului”.
Constantin Geambasu
Stepele de la Akerman
Plutesc pe revarsarea uscatului ocean,
In verde, car se-afunda ca lotca, trecator;
Prin val de lunci în fosnet, prin ca de apa flori,
Si ocolesc ostrovul cu ierburi de margean.
Se lasa-amurg, niciunde nu-i cale sau troian;
Vad cerul, stele caut, carmace luntrelor;
Luceste-un nor in zare? Luceafar suie-n zbor?
Un sclipat este Nistrul, o lampa Akerman.
Sa stam asa! Ce tihna! Cocorii-n zbor zalud
I-aud, desi nici vultur in nori n-ar sti c-au mas;
Simt leganat de fluture in firul ierbii crud,
Cand piept lucios de sarpe prin bozii e-n popas.
In acest calm, urechea mi-ascult cat glas s-aud
Din Lituania. – Mergem, nu striga nici un glas.
www.culturapoloneza.ro
Romanul istoric al lui Henryk Sienkiewicz in context european
de Maria Varcioroveanu,
Editura Universitatii din Bucuresti
La origine teza de doctorat, lucrarea polonistei Maria Varcioroveanu se constituie intr-o veritabila monografie analitica, avand ca principal obiect de cercetare capodopera renumitului romancier polonez Henryk Sienkiewicz, Trilogia (Prin foc si sabie, Potopul, Pan Wolodyjowski), pe care o analizeaza in contextul amplu al evolutiei romanului istoric european, pe baza unui riguros demers comparatist. Cartea se adreseaza in primul rand specialistilor in literatura polona si comparata, incitand prin orizontul larg al abordarii si al posibilitatilor de interpretare critica. Un autentic folos il vor avea totodata studentii de la filologie in general, precum si toti cei care se intereseaza de universul cultural si literar polonez in evolutia sa structurala.
Cultura si civilizatie polona (sec. X-XVII)
de Constantin Geambasu,
Editura Universitatii din Bucuresti
Conceput ca o monografie indispensabila studentilor sectiei de polonistica a Universitatii din Bucuresti, precum si celor care invata facultativ limba polona în cadrul lectoratelor de la Universitatile din Cluj si, respectiv
Iasi, cursul Cultura si civilizatie polona (sec. X-XVII) cuprinde datele esentiale privitoare la cele mai importante momente si fenomene culturale din spatiul polonez: Evul Mediu, Renasterea si Barocul, analizate in context european. Scrisa intr-un stil captivant, bazata pe o ampla bibliografie, cartea – prima de acest gen in limba romana – se adreseaza totodata publicului larg, interesat de felul in care a evoluat cultura poloneza in ansamblu. {mosloadposition user10}