Toti oamenii au secrete. Important este sa le afli!
Acesta este mesajul pe care Stieg Larsson, un celebru jurnalist suedez, il transmite in Millennium, o trilogie exploziva despre coruptie, jurnalism si lumea financiara. Am vrut initial sa va spun ca este cartea cea mai vanduta in Suedia, dupa Biblie, cu un tiraj de peste 2 milioane de exemplare, ca a devenit un best-seller international, ca in Franta a inregistrat vanzari de 3000-4000 de exemplare pe zi, depasind Codul lui Da Vinci si Harry Potter.
Dar realizez ca toate acestea nu mai inseamna nimic intr-o piata suprasaturata de titluri aproape toate purtand stampila de bestseller si unde singurele metode de promovare sunt cifrele de vanzare si formularile cliseizate.
Pot in schimb sa va spun pe scurt povestea cartii si a celui care a provocat acest fenomen literar. In rest, sunt convinsa ca romanul isi va face singur datoria fata de cititorii sai.
Stieg Larsson a murit in 2004, in mod neasteptat, in urma unei crize cardiace, la varsta de 50 de ani, imediat dupa i-a predat editorului sau Millennium, seria de trei romane insumand 1935 de pagini. Moartea sa a ridicat semne de intrebare, ramase deocamdata fara raspuns. Cartea sa ataca subiecte actuale si, mai ales, face referinta la personaje politice si economice controversate. Globalizare, santaje economice, coruptie, miscari fasciste, servicii secrete, trafic de carne vie, prostitutie, spionaj, politica si psihiatrie – Millennium realizeaza un adevarat portret al societatii contemporane, asa cum nu a mai facut-o pana acum nici un alt roman politist.
Personajul principal, Mikael Blomkvist, un jurnalist cazut in dizgratie din cauza unui scandal financiar, este angajat sa faca investigatii asupra unui caz neobisnuit. Cand acesta face legatura intre disparitia unei fete si un lant de crime terifiante, savarsite cu 40 de ani inainte, misiunea lui devine imposibil de finalizat fara ajutorul unui asistent. Lisbeth Salander, o tanara de 24 de ani, hackerita adepta a unui stil de viata punk si cu o inteligenta de geniu, pare a fi candidatul perfect pentru aceasta pozitie. Neobisnuitii parteneri descopera un fir ce ii conduce spre un secret incredibil, care ii arunca in plasa marii coruptii financiare din tarile scandinave.
Millennium a devenit un fenomen editorial chiar daca autorul sau, singurul care ar putea dezlega misterul romanului, a murit. Victoria sa este in schimb una de termen lung: depasirea cinismului intr-o lume hipercapitalista si credinta ca o ancheta jurnalistica serioasa poate zdruncina orice secret si va contribui la apararea unei societati deschise.
{mosloadposition user10}