Festivalul vegan ecologic Trifoi Fest revine în București: va avea loc în perioada 15-17 septembrie 2023, în curtea Malmaison (Calea Plevnei 137C). Cea de-a doua ediție aduce ca noutate demersul de certificare zero waste, pe baza unei metodologii dezvoltate de Zero Waste Europe și implementate de Zero Waste România.
Evenimentul este organizat de Asociația pentru Consum Sustenabil, care își propune astfel să ofere inspirație și instrumente concrete pentru a trăi mai bine cu mai puțin, acoperind tot spectrul nevoilor de bază: hrană, îngrijire, energie, transport, locuire.
Timp de 3 zile, vizitatorii vor avea acces la produse alimentare, produse de îngrijire și de curățenie, haine și accesorii, mobilier și decorațiuni, cărți și alte alternative ecologice, durabile sau biodegradabile, obținute fără risipă sau din deșeuri, toate vegane.
Cei prezenți vor putea participa la dezbateri și discuții despre justiție și antispeciism, despre colaborare, despre rolul intersecționalității în alternativa propusă de descreștere, precum și despre modele sustenabile de producție și consum a hranei, care respectă limitele planetare.
Serile vin cu 3 proiecții de filme: vineri, seria de ficțiune „Colapsul” ne previne asupra haosului care s-ar instaura odată cu prăbușirea sistemului actual; sâmbătă, documentarul artistic „Metamorfoza” surprinde efectele comportamentelor noastre distructive asupra naturii, oferind perspectiva unei tranziții spre o societate mai justă. Duminică, documentarul „Povești despre creștere” critică sistemul din prezent și propune o alternativă: cea a descreșterii.
„Planeta ne avertizează deja, prin numeroasele dezechilibre și dezastre, că nu mai putem continua cu modelul extractivist, exploatator, asupritor, cu care ne-am obișnuit. Creșterea economică infinită pe o planetă cu resurse finite nu este posibilă. Avem nevoie de alternative mai cumpătate, mai blânde cu natura din care facem parte și noi, oamenii. Despre aceste alternative vorbim la Trifoi Fest. Timp de 3 zile, reunim produse, servicii și activități sub umbrela unui festival care se dorește a fi cât mai circular, local, organic, vegan, ecologic și rezilient. Sperăm să înrădăcinăm astfel obiceiuri mai bune față de mediu, oameni și alte animale non-umane.”, declară Irina Breniuc, Președinta Asociației pentru Consum Sustenabil.
Află mai multe despre concept, program , lista cu expozanți de pe site-ul Trifoi Fest.
Cum se pot pregăti vizitatorii
Participanții la Trifoi Fest sunt încurajați să vină cu bicicleta sau cu transportul în comun, pentru a-și reduce amprenta de carbon și a evita plata unui loc de parcare.
De asemenea, organizatorii le recomandă să ia cu ei o farfurie, tacâmuri și un pahar. În schimb, vor avea la dispoziție apă filtrată pentru băut și o zonă de spălat recipiente. Cei care uită pot împrumuta o farfurie, un pahar și o lingură din inox sau pot cumpăra farfurii complet biodegradabile și tacâmuri din lemn.
Chiar dacă în perimetrul festivalului cantitatea de deșeuri de ambalaje va fi redusă semnificativ, vizitatorii care vor să arunce deșeuri provenite din exterior pot folosi cutiile pentru colectarea separată a deșeurilor. Acestea vor fi împărțite pe șase fracții și vor avea instrucțiuni clare de utilizare: resturi biodegradabile pentru compost, hârtie-carton, plastic-metal, sticlă, rezidual/menajer, mucuri de țigară.
Despre demersul de certificare zero waste
În 2021, la prima ediție Trifoi Fest, am implementat o serie de măsuri de prevenire destul de ambițioase pentru scena de atunci a evenimentelor din România. Unele au mers bine: am oferit gratuit apă filtrată în pahare upcycled, am avut doar recipiente din trestie de zahăr pentru mâncare, am colectat reciclabilele pe care participanții le aveau cu ei etc. Alte acțiuni mai aveau nevoie de îmbunătățiri: rata de colectare a deșeurilor biodegradabile ar fi fost mai mare dacă am fi avut voie să acoperim coșurile de gunoi din parc.
Pentru o mai bună prevenire și gestiune a deșeurilor, anul acesta am început demersurile de certificare zero waste, cu sprijinul Zero Waste România. Folosim metodologia de certificare dezvoltată de Zero Waste Europe pentru festivaluri și evenimente. Ne propunem să reducem cu 98% cantitatea de deșeuri care ar fi fost generată comparativ cu un festival care nu ține cont de impactul asupra mediului. Pentru asta, avem de urmărit 27 de indicatori și de implementat 57 de măsuri concrete. Vom reveni după finalizarea festivalului cu rezultatele demersului și cu un studiu de caz realizat de Zero Waste România.