VIER PFOTEN va sprijini si anul acesta proiectul de conservare a speciei
In aceasta primavara, inca trei pui de urs au fost adusi la Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfai din Harghita. Aici, cu sprijinul VIER PFOTEN, ursuletii vor fi crescuti departe de influenta omului, pentru a fi eliberati in natura atunci cand vor pregatiti. Pana acum, aproape 60 de ursi au fost integrati in acest proiect special de conservare a speciei. VIER PFOTEN va sprijini financiar si in 2013 sanctuarul din mijlocul naturii, pentru a oferi adapost sigur puilor orfani si pentru a-i pregati pentru viata in salbaticie.
O soarta foarte trista se pregatea pentru micutul Boogster iarna trecuta. In regiunea transilvana in care ursuletul s-a nascut la sfarsitul anului trecut, ocolul silvic a organizat o vanatoare de mistreti. Unul dintre vanatori a vazut o ursoaica furisandu-se printre copaci, tinand o mogaldeata in dinti. Barlogul ei fusese descoperit si distrus. In fuga pentru a-si salva viata, ursoaica a scapat puiul si s-a intors dupa el. Din nefericire, l-a scapat si a doua oara si, speriata, nu s-a mai intors. Un localnic a luat puiul acasa, ducandu-l apoi la orfelinatul de ursi din Harghita.
VIER PFOTEN a inceput acest proiect de conservare a ursilor in 2004. Pe un teren de cateva cateva hectare, ursuletii cresc in tarcuri izolate complet de oameni. Un program in trei etape ii pregateste pentru viata independenta in salbaticie. La inceput, puii stau in carantina pentru mai multe saptamani, sub supraveghere medicala. In a doua faza, ei sunt eliberati intr-un tarc mult mai mare, unde se pot catara, pot sapa in pamant, pot cauta hrana si se pot juca cu alti ursi. In a treia faza, ursuletii sunt pregatiti individual de catre un expert in fauna salbatica pentru a dezvolta un comportament natural specific speciei. Eliberarea in salbaticie depinde de dezvoltarea individuala a fiecarui urs si se face in general la varsta de 2 ani. Inainte de a fi eliberati, ursuletii sunt echipati cu zgarzi GPS, care permit echipei sa monitorizeze animalele. „O zona necirculata de oameni ofera o mai mare rata de succes pentru eliberarea in salbaticie. Tocmai de aceea la centru nu sunt permisi vizitatorii”, explica Leonardo Bereckzy, directorul orfelinatului de ursi.
In luna februarie, alti doi pui de urs au fost separati de mama lor in muntii Calimani. Angajatii unei companii de exploatare a lemnului a distrus barlogul ursoaicei. Aceasta a fugit, iar puii erau prea mici pentru a-i putea cara. Angajatii i-au gasit aproape inghetati si i-au dus acasa. Dupa mai multe zile, un vanator i-a dus inapoi, in speranta ca ursoaica se va intoarce si-i va gasi. Insa trecusera prea multe zile si ursoaica nu a mai revenit. Vanatorul a auzit de orfelinatul ursilor si astfel cei doi pui au ajuns in Harghita. Ursuletii s-au obisnuit deja cu noua lor casa si, alaturi de Boogster, le place sa exploreze zona si sa-si petreaca cea mai mare parte a timpului jucandu-se.
Dupa Rusia, Romania detine a doua mare populatie de ursi bruni in salbaticie din Europa, estimata la circa 5.000 de exemplare. Ursii se confrunta insa cu multe amenintari din partea braconierilor si cu distrugerea habitatului natural. Puii de urs sunt dependenti de mama lor pentru a supravietui, iar in mult cazuri raman orfani nu din cauze naturale, ci din cauza interventiei umane. In fiecare an, in Romania sunt recuperati si salvati intre 3 si 10 pui de urs.
Foto Credit: © VIER PFOTEN | Leonardo Bereczky