VIER PFOTEN sprijină reîntoarcerea în sălbăticie a puilor de urs Tara, History și Sleepy
Cu sprijinul VIER PFOTEN, trei ursuleți din Serbia au ajuns recent la Centrul Urșilor Orfani din Harghita, unde specialiștii îi vor pregăti pentru a fi redați vieții în sălbăticie. În numai câteva zile, cei trei orfani s-au adaptat bine noului mediu și sunt foarte încântați să fie alături de alți urși ai Centrului. Împreună cu cei trei nou veniți, Centrul are în total 26 de ursuleți care așteaptă să fie eliberați în pădure.
În luna mai, Tara, History și Sleepy – cei 3 ursuleți în vârstă de circa 5 luni – au fost descoperiți de către poliție în satul Čulije din sudul Serbiei, aproape de granița cu Muntenegru. Cel mai probabil mama lor fusese împușcată sau alungată de braconieri. Autoritățile sârbe au reacționat imediat și au solicitat ajutorul organizației VIER PFOTEN. Având în vedere că în Serbia nu există un sanctuar pentru puii de urs, VIER PFOTEN a decis să-i aducă la centrul din Harghita, România. Carsten Hertwig, specialist în urși al organizaţiei VIER PFOTEN, este foarte bucuros de soluția găsită pentru Tara, History și Sleepy. ”Acum urșii pot fi pregătiți cum trebuie pentru viața în sălbăticie. Suntem încrezători că se vor dezvolta optim și vor putea fi redați vieții în sălbăticie”, spune acesta.
Ursuleții vor rămâne în posesia statului sârb și, după reabilitarea lor, în circa 2 ani, vor fi readuși în Serbia pentru a fi eliberați în pădure. Până la transferul în România, cei 3 orfani au fost cazați temporar la grădina zoo din orașul Palic, nordul Serbiei. Când au ajuns acolo erau extrem de slabi și nedezvoltați pentru vârsta lor. Tara, cea mai mică dintre ei, nu cântărea mai mult de 2,8 kilograme. Între timp, ursuleții s-au recuperat puțin. Mănâncă foarte bine și sunt foarte jucăuși.
Comparativ cu alte grădini zoo din Serbia, Zoo Palic are standarde calitative crescute. Însă Tara, History și Sleepy nu puteau rămâne acolo. ”Contactul permanent cu vizitatorii le-ar fi distrus orice șansă de a mai fi eliberați în sălbăticie. Astfel că am depus eforturi să-i aducem în Harghita cât mai curând posibil”, adaugă Hertwig.
Pentru a reduce cât mai mult contactul cu oamenii, centrul urșilor orfani este situat într-o zonă extrem de izolată. Cei trei ursuleți au ajuns aici direct de la aeroportul din Arad.
Proiectul parcului urșilor orfani din Harghita a început în 2004, cu sprijinul VIER PFOTEN. Prin acest proiect special de conservare a speciei, urșii orfani găsesc adăpost și sunt pregătiți pentru a supraviețui în sălbăticie. Ursuleții orfani sunt crescuți în țarcuri construite pe areal de câteva hectare complet izolat, departe de influența oamenilor. Momentul eliberării depinde de modul în care fiecare dintre ei se dezvoltă individual și are loc de obicei în jurul vârstei de 2 ani. Urșilor li se aplică un transmițător și sunt eliberați pe dealurile împădurite, unde urmează să fie monitorizați.