Ieri, Sectiunea de Stiinte Matematice din cadrul Academiei Romane a omagiat 125 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai mari matematicieni ai tarii: Traian Lalescu, despre care Edmond Nicolau spunea ca istoria matematicii din tara noastrã îl plaseazã alaturi de Gheorghe Titeica si Dimitrie Pompei, în grupul intemeietorilor scolii matematice române originale.
Cu aceeasi ocazie, Academia a evocat si amintirea altor doi ilustri matematicieni romani: Simion Stoilow, de la a carui nastere se implinesc 120 de ani, si Constantin Drambă, nascut cu100 de ani in urma.
Cu aceeasi ocazie, Academia a evocat si amintirea altor doi ilustri matematicieni romani: Simion Stoilow, de la a carui nastere se implinesc 120 de ani, si Constantin Drambă, nascut cu100 de ani in urma.
“Traian Lalescu este recunoscut pentru meritele sale multiple in stiinta, in cultura, in viata sociala, iar lectia sa este de o actualitate evidenta; sub aspect cultural-stiintific, integrarea europeanã impune curajul de a te întrece cu cei mai buni din domeniul tãu de activitate,” a afirmat Academicianul Solomon Marcus. “Universitati ca cele din Paris, Göttingen si Roma concentrau spiritele cele mai avansate, acolo se aflau focarele cercetarii, de acolo porneau ideile cele mai indraznete, acolo se nasteau noile domenii, care, la raspantia secolelor al XIX-lea si al XX-lea, aveau sa schimbe fata matematicii: Algebra structuralã moderna, Analiza functionala, Topologia etc. Lalescu se afirmã cu succes în acele locuri în care se aflau, la momentul respectiv, cele mai avansate si mai exigente autoritati stiintifice”.
Daniel Daianu, membru corespondent al Academiei Romane, a transmis o lucrare prin care a comentat superlativ Raportul lui Traian Lalescu asupra proiectului de buget pe anul 1925, care la vremea respectiva a fost unanim apreciat drept cel mai bun Raport de acest fel din intreaga istorie a avietii parlamentare romanesti.
Lucrarea domnului Daianu a fost prezentata de profesroul George Virgil Stoenescu care, la randul sau, a spus despre Traian Lalescu: “Daca ar fi tinut un curs si la Academia de Studii Comerciale, cred ca am fi avut un alt curs al vietii economice.”
Nu in cele din urma, profesorul Serban Stratila a evocat activitatea matematică şi educaţională a lui Traian Lalescu, unul dintre fondatorii teoriei ecuatiilor integrale si intemeietorul Institutului Politehnic din Timisoara.
{mosloadposition user10}