Mihai Manea
Editura METEOR PRESS
Trădarea în istorie, o carte apărută recent la editura METEOR PRESS, este o lucrare foarte interesantă care are în centru un subiect deloc facil de abordat, mai ales într-o cheie neutră, așa cum își propune autorul, Mihai Manea.
“Prin trădare se înțeleg nu doar fapta în sine, ci și intențiile sau modalitatea prin care este comisă. Motiv pentru care trebuie luat în considerare și contextul în care s-a produs actul trădării. Uneori, totul ține mai mult de conjunctură sau de un anumit moment istoric. Astfel, trădarea poate îmbrăca și un caracter nobil în funcție de cauză și împotriva cui este comisă.”
“Atât timp cât vor exista oameni, va exista și trădare. O regăsim în Biblie, în mitologie, istoriografii, în literatura cultă sau cea populară, îmbrăcând diferite forme, pornind de la adulter și mergând până la trădarea națională.”
Ceea ce mi-a plăcut de la bun început la această carte este abordarea obiectivă a trădării. Astfel, conceptul este prezentat prin prisma mai multor domenii, dar și ca mod în care este înțeles în mai multe țări. Sunt incluse și exemple de state care nu au menționată trădarea ca atare în legi, ci fapte care sunt adesea asociate cu trădarea.
Apoi, într-o manieră concisă și extrem de accesibilă publicului, este prezentată trădarea de-a lungul istoriei. Fiecare capitol acoperă o perioadă specifică începând de la pildele biblice și mitologie și ajungând până la epoca contemporană, cu un capitol aparte dedicat trădării la români. După cum veți remarca citind această carte, sunt incluse deopotrivă exemple cunoscute, dar și unele mai puțin știute, deosebit de interesante. Există și câteva pagini cu fotografii ale unor personalități cunoscute în istorie ca fiind legate de acțiuni de trădare.
“Am căutat în demersul nostru publicistic să prezentăm atât trădarea sub toate formele și interpretările ei, cât și reacția societății la actul trădării.”
“Categoric, trădarea nu va dispărea, deoarece atât timp cât vor exista oameni, va exista și trădare, chiar dacă lumea evoluează într-un sens sau altul.”