Imprimarea 3D sau procesul de fabricare aditivata este un proces de realizare a unor obiecte solide tridimensionale dintr-un fișier digital. Crearea unui obiect tipărit 3D se realizează folosind procese aditive. Într-un proces aditiv un obiect este creat prin stabilirea unor straturi succesive de material până la crearea obiectului. Fiecare dintre aceste straturi poate fi privit ca o secțiune transversală orizontală subțire a obiectului eventual.
Imprimarea 3D este opusă producției subtractive, care decupează / toarnă o bucată de metal sau plastic, așa cum se întâmplă, de exemplu, cu mașinile de frezat. Imprimarea 3D vă permite să produceți forme complexe folosind mai puțin material decât metodele tradiționale de producție.
Cum funcționează imprimarea 3D?
Totul începe cu un model 3D. Vă creați unul singur sau îl descărcați dintr-o bibliotecă 3D. Când îl creați singur, puteți alege să utilizați un scaner 3D, o aplicație, un dispozitiv haptic, un cod sau un software de modelare 3D.
Software de modelare 3D
Există multe instrumente software de modelare 3D disponibile în acest moment pe piață. Software-ul de calitate industrială poate costă mii de euro pe an pentru licență, dar există și software open source pe care îl puteți obține gratuit.
Dacă sunteți începător, începeți cu Tinkercad. Tinkercad este gratuit și funcționează în orice browserul, nu e nevoie să îl instalați pe computer. Tinkercad vine cu tutoriale pentru începători și are o caracteristică încorporată ce permite imprimarea modelul 3D prin orice serviciu de imprimare 3D.
O dată ce avem modelul 3D, următorul pas este să pregătiți fișierul pentru imprimanta dvs. 3D. Această etapă se numește slicing (feliere).
Slicing: De la modelul 3D la imprimantă 3D
Slicing-ul este împărțirea unui model 3D în sute sau mii de straturi orizontale și se face cu ajutorul softurilor de tranșare. Unele imprimante 3D au funcție de slicing încorporată. Când fișierul dvs. este “feliat”, acesta este gata să fie furnizat imprimantei dvs. 3D. Acest lucru se poate face prin USB, SD sau internet. Modelul 3D “feliat” este în acest punct pregătit pentru imprimarea 3D strat cu strat.
Industria tipăririi 3D
Adoptarea tipăririi 3D a atins masa critică, deoarece cei care încă nu au integrat fabricarea prin aditivi undeva în lanțul lor de furnizare sunt acum parte dintr-o minoritate în continuă scădere. Dacă, la începuturi, imprimarea 3D era potrivită numai pentru prototipare și fabricare unică în fazele incipiente, acum se transformă rapid într-o tehnologie de producție.
Cea mai mare parte a cererii actuale de imprimare 3D este de natură industrială. Firma de consultanță Acumen Research and Consulting prognozează că piața mondială de imprimare 3D vă ajunge la 41 de miliarde de dolari până în 2026.
Pe măsură ce evoluează, tehnologia de imprimare 3D vă transformă aproape fiecare industrie importantă și să schimbe modul în care trăim, lucrăm și ne jucăm în viitor. Termeni precum filament imprimantă 3d sau rășină pentru imprimantă nu ne vor mai fi, în curând, atât de străini.
Exemple de imprimare 3D
Imprimarea 3D cuprinde multe forme de tehnologii și materiale, deoarece imprimarea 3D este utilizată în aproape toate industriile la care v-ați putea gândi. Este important să o vedem că un grup de industrii diverse, cu o multitudine de aplicații diferite.
Câteva exemple de produse ce pot fi printate 3d:
- produse de larg consum (ochelari, încălțăminte, design, mobilier)
- produse industriale (instrumente de fabricație, prototipuri, piese funcționale de utilizare finală)produse dentare
- protezele
- modele de scară arhitecturală și machete
- reconstrucția fosilelor
- replicarea de artefacte antice
- reconstrucția dovezilor în patologia criminalistică
- butaforia
În România, IMAKE3D este primul reseller de imprimante 3d profesionale cu magazin de prezentare în București, prezent pe piață locală încă din 2015, cu activitate în printarea 3D din 2016.
Conceptul propriu de business development pentru printerele 3D – ECOSISTEMUL 3D diferențiază IMAKE3D în peisajul printării 3D și a turnării aditivate și se referă la faptul că experiența oferită de IMAKE3D pornește din servicii de consultanță în vederea achiziționării de imprimante 3D, scannere 3D, consumabile și accesorii 3D, căreia i se alătură, desigur service-ul și serviciile post-vânzare.