Fizioterapia a luat amploare în ultimii ani și din ce în ce mai mulți oameni apelează la serviciile fizioterapeuților. Fizioterapia este o ramură a științelor medicale care se ocupă cu prevenirea și tratarea anumitor afecțiuni ale aparatului locomotor.
Fie că ai suferit un traumatism sau îți dorești să îți îmbunătățești mobilitatea și postura, fizioterapia îți poate oferi o soluție. Citește în continuare și află care sunt principalele proceduri de fizioterapie și ce beneficii poți obține de pe urma lor.
Când este necesară fizioterapia?
Procedurile fizioterapeutice pot fi de folos atât pacienților, cât și oamenilor care nu prezintă probleme de sănătate, indiferent de vârstă. Printre patologiile care pot beneficia de pe urma fizioterapiei se numără:
- Patologii ale oaselor, articulațiilor și țesuturilor moi (de exemplu, durerea de spate, durerea de gât, durerea de umăr și traumatismele rezultate în urma activităților sportive);
- Patologii cerebrale sau ale sistemului nervos ( probleme de mișcare ca urmare a unui accident vascular cerebral, sclerozei multiple sau a bolii Parkinson);
- Patologii cardiovasculare ( recuperarea după un infarct miocardic);
- Patologii respiratorii (bronhopneumopatia obstructivă cronică, fibroza chistică).
Suplimentar, fizioterapia poate fi utilă în cazul persoanelor care doresc să își îmbunătățească mobilitate și postura, aspecte ce pot conduce la prevenirea eficientă a traumatismelor ulterioare.
Care sunt principalele activități fizioterapeutice?
Prima vizită la fizioterapeut constă în analiza istoricului medical relevant și efectuarea unui examen clinic. Ținând cont de datele obținute, fizioterapeutul îți va propune un plan de tratament. În cadrul ședințelor de fizioterapie, fizioterapeutul se va concentra pe:
- Furnizarea educației și a unor sfaturi utile – fizioterapeuții îți pot da sfaturi generale cu privire la activități din viața de zi cu zi care îți afectează aparatul locomotor (precum modul în care ridici o greutate sau postura pe care o ai atunci când stai pe scaun);
- Efectuarea unor exerciții fizice însoțite de sfaturi cu privire la tehnicile de execuție – exercițiile fizice îți sunt recomandate în special pentru a-ți îmbunătăți starea generală de sănătate și mobilitate, dar și pentru a-ți întări anumiți mușchi;
- Terapia fizică – fizioterapeuții folosesc o serie de factori fizici (presiune, căldură, electricitate) pentru a ameliora durerea și a scădea tensiunea musculară, îmbunătățind mobilitatea.
În anumite centre specializate, fizioterapeutul îți poate recomanda și proceduri realizate în apă (de exemplu hidroterapie). Apa te poate ajuta să te relaxezi, oferind în același timp un suport pentru mușchi și articulații pe măsură ce dezvolți rezistență și forță musculară.
După terminarea ședințelor de fizioterapie, îți pot fi recomandate exerciții pe care să le efectuezi acasă în continuarea celor efectuate sub supravegherea fizioterapeului, cu scopul de a preveni eventuale traumatisme.
În concluzie, fizioterapia se poate dovedi utilă atât în cazul oamenilor sănătoși care doresc să își îmbunătățească postura și mobilitatea, cât și în cazul pacienților a căror mobilitate a fost afectată ca urmare a unor patologii specifice. Dacă îți dorești să te bucuri și tu de beneficiile fizioterapiei, apelează cu încredere la procedurile de fizioterapie la clinica Kino Med.
Surse informative
“Physiotherapy.” NHS, 26 Nov. 2018, www.nhs.uk/conditions/physiotherapy/.